2 hafta egzersiz yapmazsanız vücudunuza bunlar oluyor

Formunuzu kaybetmeniz ne kadar sürüyor? Spor yapmayı bıraktığınızda bir anda şişmanladığınızı ve yorgun düştüğünüzü fark ediyor musunuz?

22 Mayıs 2017 Pazartesi 12:10
2 hafta egzersiz yapmazsanız vücudunuza bunlar oluyor

 University of Liverpool’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, 2 hafta boyunca egzersiz yapmazsanız vücudunuzda kayda değer bir kas kaybı yaşanıyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, en az korkutan ise egzersiz yapmayı bıraktığınızda formunuz çok fazla düşmüyor ama istatiksel olarak hala fazla. Ayrıca spora verilen 2 haftalık bir ara kalp rahatsızlıkları ve diabet riskini ciddi anlamda yükseltiyor.

Araştırma yaş ortalaması 25 olan 28 kişi üzerinde yapıldı. Katılımcılar her gün spor salonuna gidip egzersiz yapan insanlar değildi ama günde en az 10.000 adım yürüyorlardı. Yani katılımcılar ‘ortalama ve üstü aktivite yapanlar’ kategorisindeydi.

shutterstock_393880156

Araştırmaya başlarken katılımcıların form durumu, yağ ve kas değerleri ölçüldü. Sonraki iki haftada katılımcılar yedikleri yemekleri aynı tutarak yaptıkları egzersizi %80 düşürdüler. 2 saat 41 dakika ortalama 36 dakikaya düştü.

Araştırmanın sonucunda, katılımcılar özellikle göbek bölgesinde yağ oranını artırırken, kas kaybı yaşadılar. Ayrıca kişiler eskisi kadar uzun süre koşamadığı gibi, kolesterol seviyelerinde de artış gördü.
shutterstock_454686865

Etkiler geriye döndürülebilirdi, yani sanki iki hafta tatile çıkıp geri dönmüş gibi oldular. İşin kötü tarafı bırakan insanlar genelde eski aktif yaşantılarına tam olarak dönemiyorlar. Bunun dışında tamamen geri çevrilebilir.

Dan Cuthebertson (Araştırma yazarı)

Son Güncelleme: 22.05.2017 12:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15