HDF 40’ıncı yılını Maltepe’de kutladı

HDF, 40’ıncı kuruluş yıldönümü etkinliklerini Maltepe’de düzenlediği panelle sonlandırdı. 

03 Aralık 2017 Pazar 15:41
HDF 40’ıncı yılını Maltepe’de kutladı

Sosyaldemokrat Halk Dernekleri Federasyonu-Avrupa’nın (HDF) 40’ıncı kuruluş yıldönümü, Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (TSKM) düzenlenen bir panelle kutlandı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele, HDF Genel Başkanı Necip Şahin ve eşi Sebile Şahin ile CHP Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Babacan, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Babür Atila, Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, meclis üyeleri ve akademisyenler katıldı. “Göçün 56. Yılında Eşitlik Mücadelesi”, “HDF’nin 40. Yılı” ve “Almanya’daki Yurttaşların Siyasi Örgütlenmeleri”nin tartışıldığı ve Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Onursal Genel Başkanı Ercan Karakaş’ın moderatörlüğünü yaptığı panele ise HDF eski Genel Başkanı Ahmet İyidirli, Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ece Öztan, SODEV eski Başkanı Aydın Cıngı ve yazar Çiğdem Akkaya konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte, HDF’nin 1977’den 2017’ye kadar yaptıklarını içeren bir tanıtım filmi de gösterildi.

1977’DEN 2017’YE 40 YIL

Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk sosyal demokratların üst örgütü olarak kurulan; yurtdışındaki vatandaşların yaşadıkları sorunların çözümüne katkıda bulunmak, göçmenlerin yasal, sosyal ve politik eşitliklerini elde etmek, kültürel benliklerini korumak ve Türkiye'de demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla işler hale gelmesi, yaşatılması ve kurumsallaştırılması için üzerine düşen görevleri yerine getirmek amacıyla 29 Ekim 1977’de kurulan HDF’nin kuruluş etkinlikleri kapsamında düzenlenen panel öncesinde Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve HDF Genel Başkanı Necip Şahin açılış konuşmalarını yaptı.

Kılıç konuşmasında, “Kolay değil, yıl 1977. 80 darbesinden 3 yıl önce bu güzide örgütlenmenin temelleri atılıyor. Ben o zaman orada değildim. Bizim kuşak neredeyse Almanya’da sosyal demokrat çizgiyi yaşatan, tartışan, yüreğinde yaşatan birçok insanın bu okuldan, bu mektepten geçtiğini bilmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

“HDF’NİN TEMSİLCİSİYİM”

Çok değerli isimlerin panelde yer aldığını ifade eden ve onların çalışmaları hakkında bilgi veren Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bundan en az 30-40 yıl önce dillendirilen sorunların, halen çözülmediğini görmenin de eksikliğini yaşıyoruz. Demek ki ta o günden sorunlar tespit edilmiş. Ben burada olmayan arkadaşlarımın da, kaybettiğimiz değerlerin de, onurlu mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyorum. Kendimi hep Halk Dernekleri Federasyonu’nun Maltepe’deki fahri temsilcisi olarak görüyorum.”

EŞİT HAK VURGUSU

Kılıç’tan sonra söz alan HDF Genel Başkanı Necip Şahin de, HDF’nin misyonundan söz ettiği konuşmasında, “1961 yılından başlayarak Anadolu’nun çorak topraklarından emeklerini pazarlamak üzere yola çıkan ilk iki nesilin, daha sonra Almanya’da büyüyen nesillerin, bu insanların ilk kaygıları, emeklerini ortaya koyup, karşılığında ettikleri gelirlerle ülkelerine geri dönmekti. Zaman geçtikçe bunun böyle olmayacağı belirginleşmeye başladı. İşte yaşadıkları ülkelere katılım sürecinde, geldikleri ülkelerin sanatını, edebiyatını, müziğini, geleneklerini oralara taşıdılar. İşte bu süreçte örgütlenmenin gereğini kavrayan Anadolu’nun bu insanları, 70’li yıllarda değişik şehirlerde kitle örgütleri olarak dernekler kurdular. Bugün HDF gibi 40. yılını kutlayan onlarca derneklerimiz o yıllarda kuruldu. İşte bu derneklerin hepsinin çatı federasyonu da HDF oldu. HDF ve ona bağlı dernekler kurulduğu günden bu yana eşit haklar mücadelesini sürdüregelmiştir. HDF, başta Almanya olmak üzere Avrupa’da seçme-seçilme hakkı, çifte vatandaşlık, ayrımcılıklarla mücadele konularında kararlı bir tutum sürdürmüştür ve halen sürdürmektedir. Daha nice toplantılarda Avrupa ile Türkiye arasında dostluğu yaşatacağız” diye konuştu.

Panel sonrası desteklerinden ötürü Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Babür Atila’ya plaket takdim edildi. Daha sonra bir kokteyl düzenlendi ve müzikal dinleti verildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15