Gerçek Muhabir

ABD’den flaş referandum talebi

DÜNYA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin geçtiğimiz aylarda gündeme gelen bağımsızlık referandumu hakkında Amerikalı yetkililerden üst düzey bir talep geldiği ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın Barzani'yi telefonla arayıp referandumu erteleme talebinde bulunduğu açıklandı.

25 Eylül’de yapılması planlanan ve Kerkük’teki petrol bölgesinin de referandum dahilinde olduğu seçime başta Türkiye olmak üzere birçok ülke karşı çıkmış ve bu hamleyi eleştirmişti.

Irak’taki Kürtler’in bağımsızlık referandumu hakkında açıklama yapan IKBY Başkanı Mesut Barzani, Washington ile temasta olduklarını açıkladı. Reuters’ın geçtiği habere göre, Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüştü.

Geçtiğimiz haftalarda ABD Dışişleri Bakanlığı, referandumun IŞİD gibi daha önemli tehlikelerin gözardı edilmesine sebep olacağını açıklayarak desteklemediklerini açıkça vurgulamıştı.

Barzani’nin ofisi tarafından yapılan açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanı, Barzani ile telefonda görüşerek referandumun ertelenmesini istedi. Fakat Barzani, Kürt bölgesinde yaşayanların gelecekleri için garanti ve alternatifler istediklerini söyledi” ifadesini kullandı. Konuyla ilgili başka bir açıklama yapılmadı.(Sözcü)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.