"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 99 uncu maddeleri gereğince talep ederim.
Mart 2011’de Suriye’de patlak veren ve hâlâ devam eden iç savaş nedeniyle ülkemize akın eden Suriyelilerin önemli bir kısmı Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta bulunan geçici barınma merkezlerinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Suriyelilerin beslenme ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere söz konusu geçici barınma merkezlerinde marketler tesis edilmiş ve bunların işletme hakkı genellikle illerin sınırları içinde faaliyet gösteren firmalara verilmiştir. Bu şekildeki yerel market uygulaması, tedariklerin de yerel üretici ve çiftçilerden sağlanmasıyla Suriye krizi nedeniyle ekonomik zorluğa düşen bölge halkına bir nebze de olsa geçim yolu sağlamıştır. Bugün gelinen noktada, sayıları 67’ye ulaşan yerel marketler, 500 kişiye istihdam kapısı yaratmış, aileleri ile birlikte yaklaşık 3500 kişinin ekmek teknesi haline gelmiştir. Ayrıca bu yerel marketlerin yıllık ortalama 27 milyon TL’lik cirosundan bölgedeki tüm üreticiler, çiftçiler, nakliyatçılar, tacirler yani bölge halkının neredeyse tamamına yakını doğrudan veya dolaylı olarak faydalanmaktadırlar. Diğer bir deyişle, geçici barınma merkezlerindeki marketlerin bölge firmaları tarafından işletilmesi ve tedariklerin de bölge üreticisinden temin edilmesi uygulamasının devamı yanlış Suriye politikaları nedeniyle ekonomik sıkıntıya düşen bölge halkı elzemdir.
Hal böyle iken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yayımladığı 2017/2 nolu genelge ile yerel marketlerin ulusal zincir marketlere devrine yönelik yanlış ve bölge halkını ekonomik olarak daha da güç duruma düşürecek bir karara imza atmıştır. Konuya ilişkin olarak;
Geçici barınma merkezlerinde faaliyet gösteren yerel marketlerin ulusal market zincirlerine devrine yönelik kararın gerekçesi nedir? Geçici barınma merkezlerindeki yerel marketlerde çalışan ve sayıları 500’e varan vatandaşlarımızın, yukarıda bahsedilen AFAD genelgesi sonrasında işsiz kalmalarının önüne geçmek adına herhangi bir tedbir öngörülmüş müdür? Bölge halkı ve üreticisi için elzem bir gelir kaynağı olan yerel marketlerin ulusal market zincirlerine devrini öngören AFAD kararını iptal edilecek midir? Geçici barınma merkezlerindeki yerel marketlerin ulusal market zincirlerine devri konusunda ısrar edilecek ise, bu marketlerin tedariklerini yine bölge üreticisinden temin etmeleri hususunda tedbir alınacak mıdır?"