"Ayrımcılık devam edecekse İran'ı FIFA'dan çıkarın"

Bir grup kadın İran'da kadınların futbol stadyuma girmesine yönelik yasağı kaldırmak için imza kampanyası başlattı.

17 Eylül 2019 Salı 12:21
"Ayrımcılık devam edecekse İran'ı FIFA'dan çıkarın"

İran'da bir grup kadın ülkenin kadınların futbol stadyumlarına girmesine yönelik yasağına tepki olarak imza kampanyası başlattı. Kampanyada Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne(FIFA) seslenen kadınlar, İran kadınlara yönelik ayrımcı tutumunu devam ettirdiği sürece FIFA'dan çıkarılmasını talep etti. 

İran'da Beyaz Çarşambalar hareketinin öncüsü gazeteci Masih Alinejad'ın Twitter hesabında paylaştığı imza kampanyasında İranlı kadınlar geçen haftalarda stadyuma girmeye çalışırken tutuklanan ve kendini yakarak öldüren 29 yaşındaki Sahar Khodayari'yi hatırlattı. İmza kampanyasını başlatan kadınlar FIFA'dan İran'ın çıkarılmasını talep etti.

Change.org'da yer alan imza kampanyasının metni şu şekilde: 

"İran kadınların futbol maçları sırasında stadyuma girmesini engelleyerek ayrımcılık yapıyor. Geçen günlerde bu durum 29 yaşındaki İranlı Sahar Khodayari’nin kendini yakarak öldürmesine neden oldu. Khodayarı, Tahran Azadi Stadyum’una girmeye çalışırken tutuklanmıştı. Bu olayın ışığında FIFA konseyinden İran’ın FIFA’dan çıkarılmasını talep ediyoruz.

İranlı kadınlar hayatın çalışma, eğitim, sanat, zorunlu başörtüsü, futbol gibi pek çok alanında ayrımcılığa maruz kalıyor. Bu mektubu imzalayarak FIFA Konseyi’nden İran’ın kadınlara karşı ayrımcı tutumunu değiştirmediği sürece FIFA’dan çıkarılmasını talep ediyoruz. Taleplerimiz şu şekilde:

-Yalnızca seçili gruplar değil bütün İranlı kadınlar stadyuma girebilmeli.

-Kadınlar stadyumda aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte istedikleri her yere oturabilmeli. Kadınların oturması için ayrılmış yerlerde oturmak zorunda bırakılmamalı.

-Stadyuma girebilmek için düzenlenmiş kıyafet kuralları olmamalı. Hiçbir kadın kıyafeti uygun olmadığı için stadyuma girmekten mahrum bırakılmamalı."

(T24)

Son Güncelleme: 17.09.2019 12:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15