Bilginin kalesi kütüphaneler ülkemizde neden bu halde?

Eğitimci-Yazar Şahin Aybek: Ülkemizdeki Tüm Kütüphanelerdeki Kitap Sayısı ABD’nin En Büyük Kütüphanesindeki Kadar Değil!

15 Ağustos 2017 Salı 10:43
Bilginin kalesi kütüphaneler ülkemizde neden bu halde?

 Kitap Okumak İnsanı Güçlü Kılar

TÜİK’in 2016 yılı Kütüphane İstatistikleri’ne göre halk kütüphanelerindeki kitap sayısı yüzde 21,4 artarken, üniversite kütüphanelerindeki kitap sayısı yüzde 0,1 azaldı. Bu verilere göre Türkiye’de 2016 yılı itibariyle toplam 28 bin 970 kütüphane mevcut. Üniversite kütüphanelerinin kitap sayısı, kütüphane sayısı ve kayıtlı üye sayısında düşüş olduğu görülüyor. Milli kütüphanedeki kitap sayısı yüzde 3 artarak 1 milyon 298 bin 952 olurken, milli kütüphaneden yararlananların sayısı yüzde 21,4 artmış, halk kütüphanelerindeki kitap sayısı yüzde 4 artmış, halk kütüphanelerine kayıtlı üye sayısı yüzde 24,1 artmıştır.

Bilginin Kalesi Üniversite Kütüphaneleri Her Açıdan Düşüşte

Bu verilere göre bilginin kalesi olması gereken üniversite kütüphanelerinin ise her açıdan düşüşte olduğu görülüyorÜniversite kütüphanelerinin sayısı,2016 yılında 2015 yılına göre yüzde 0,5 azalarak 552 olmuş. Üniversite kütüphanelerindeki kitap sayısı 2016 yılında, 2015 yılına göre yüzde 0,1 azalarak 15 milyon 236 bin 013 olmuş. Bu kütüphanelerde kayıtlı üye sayısı 2016 yılında, 2015 yılına göre yüzde 0,3 azalarak 3 milyon 810 bin 634 olmuş. Düşüş sadece üniversite kütüphanelerinde söz konusu değil. Milli kütüphanelerin kayıtlı üye sayısı yüzde 25,5 azalarak 26 bin 996 olmuş. Halk kütüphanelerinden yararlananların sayısı, bir önceki yıla göre 1,1 azalarak 23 milyon 266 bin 599 olmuş, halk kütüphanelerindeki diğer materyal sayısı 2016 yılında, 2015 yılına göre 2,7 azalmış. Yine resmi okul, özel okul ve özel kurs kütüphanelerini kapsayan örgün ve yaygın eğitim kütüphanelerinin sayısı yüzde 2 azalarak 27 bin 280 olurken, örgün ve yaygın eğitim kütüphanelerindeki kitap sayısı, 15,2 azalarak 27 milyon 430 bin 168 olmuş.

Kütüphanelerimizde Neler Düşmüş?

Evet, üniversite kütüphaneleri her açıdan düşüşte. Milli kütüphanenin kayıtlı üye sayısı, halk kütüphanelerinden yararlananların sayısı, halk kütüphanelerindeki diğer materyal, örgün ve yaygın eğitim kütüphanelerinin sayısı ve buralardaki kitap sayıları düşmüş. Kitap okumak insanı güçlü kıldığı gibi, kütüphaneler de bilginin kalesidir. Bu anlamda ülkeler kütüphane sayıları, bu kütüphanelerdeki kitap sayıları ve bu kitapları okuyan insanları kadar güçlüdür. Şimdi bunu doğrulayan küçük bir istatistiği sizlerle paylaşayım.

Ülkemizdeki Tüm Kütüphanelerdeki Kitap Sayısı ABD’nin En Büyük Kütüphanesindeki Kadar Değil

Ülkemizde üniversite kütüphaneleri dahil tüm kütüphanelerdeki kitap sayısı 35 milyon iken ABD’nin en büyük kütüphanesi Washington’daki Library of Congress’teki kitap sayısı 162 milyondur. İngiltere British Library 150 milyon, Kanada Library and Archives Canada 54 milyon, ABD New York Public Library 53,1 milyon ve Rusya State Library 44,4 milyondur. Bu istatistiklerden de anlaşılacağı üzere ülkelerin güçleri, kütüphane ve kitap sayılarıyla orantılı.

Üniversite Kütüphaneleri Üniversitelerin Gelişmişliğinin Göstergesidir

Üniversite kütüphanelerinin sayısı yüzde 0,5 azalmış, kitap sayısı yüzde 0,1 azalmış ve kayıtlı üye sayısı 0,3 azalmıştır. Ülkemizin her türlü hedefe ulaşabilmesi adına ihtiyaç duyulan insan gücünü yetiştirme gibi bir işlevi olan üniversitelerimizin kalbidir üniversite kütüphaneleri. Üniversitenin kültürünün ve gelişmişliğinin ayrılmaz bir parçası ve göstergesi olan üniversite kütüphaneleri; eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri için tam donanımlı, ihtiyaç duyulan her türlü yayının olduğu kütüphaneler olmak zorundadırlar. 24 saat açık yaşam alanları olması gereken üniversite kütüphane sayıları ve buraların kitap sayıları nitelikli bir şekilde arttırılmalıdır. Bina, kullanıcı, personel ve bütçe anlamında kusursuz olması gereken üniversite kütüphanelerimizin kullanıcı; yani kayıtlı üye sayısını arttırmak için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Öğrencilerin kütüphaneyi daha fazla kullanmaları özendirilmeli, bu kütüphaneleri en çok kullananlar belirli zaman dilimlerinde açıklanmalı ve bu kişilere çeşitli ödüller verilmelidir. Üniversiteye yeni gelen öğrenciler için kütüphane gezileri düzenlenmelidir. Türkiye Hepimizin  Eğitim Hepimizin…

 @sahin_aybek

Eğitimci Yazar

Son Güncelleme: 15.08.2017 10:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15