Üniversitelere YÖK ayarı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı Fahri Kasırga, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi oldu. Kasırga, Soma’da bir madenciyi tekmeleyen Yusuf Yerkel’e idari soruşturma açtırmamasıyla hatırlanıyor. Munzur Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Ubeyde İpek ise çok sayıda akademisyeni ihraç ettirmesiyle gündeme gelen bir isim

28 Nisan 2019 Pazar 11:37
Üniversitelere YÖK ayarı

Resmi Gazete’de dün yayımlanan atama kararları gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgelerde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine iki yeni isim atandı, beş üniversiteye de rektör ataması yapıldı.

YÖK üyeliğine eklenen üç isim TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fahri Kasırga ve Prof. Dr. Muammer Yaylalı oldu. Beş üniversiteye atanan rektörler ise sırasıyla şöyle yer aldı: Munzur Üniversitesi’ne Prof. Dr. Ubeyde İpek, Muş Alparslan Üniversitesi’ne Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Antalya AKEV Üniversitesi’ne Prof. Dr. Kamile Akgül, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Murat Aşkar, Ostim Teknik Üniversitesi’ne Prof. Dr. Murat Ali Yülek.

KARDEŞİNE KADRO AÇTI

Bu isimlerin ortak noktasını AKP iktidarına yakınlıkları oluşturuyor. Ubeyde İpek, Munzur Üniversitesi’ndeki usulsüz atamalarla ve ihraç kararlarıyla anılan bir isim. Kardeşi ve yeğeni için üniversitede açtırdığı kadrolarla da gündeme gelen İpek hakkında, 2016 yılında, usulsüz atama yaptığı ve kişiye özel ilan verdiği iddiasıyla Eğitim-Sen tarafından suç duyurusu yapılmıştı. Bu suçlamanın yanı sıra Elazığ’a en yakın ilçe olan Pertek ve Çemizgezek’te iki ayrı kadro açtırdığı için de tepki çekmişti.

İpek’in, Munzur Üniversitesi bünyesinde eğitim fakültesi ve sınıf öğretmenliğiyle ilgili bir bölüm olmamasına rağmen, sınıf öğretmeni olan ve bu alanda doktora yapan kız kardeşi Seda Gündüzalp için Pertek’teki Meslek Yüksek Okulu’nda Yönetim ve Organizasyon bölümüne akademik kadro ilanı çıkarılmıştı. Gündüzalp, göreve atandıktan sonra bölüm başkanı yapılmıştı. İpek, yeğeni Elif Kılıç’ı da Munzur Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümüne aldırmıştı.

İHRAÇ ETTİRDİ

Ubeyde İpek’in sicili bununla sınırlı değil. OHAL dönemi çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile çok sayıda akademisyenin işine son verilmesine de öncü oldu. İpek’in söz konusu ihraçlar döneminde sosyal bilimler alanında çalışan öğretim görevlilerine “İslam’ın içindeki Aleviliği çalışacaksınız” diye talimatta bulunduğu iddialar arasında yer almıştı.

Öğrencilere açılan disiplin soruşturmalarıyla da sıkça gündeme gelen İpek’in keyfi kararlarına tepki gösteren Doç. Dr. Candan Badem, önce “FETÖ üyeliği” gibi akıl almaz bir suçlamayla açığa alınmış daha sonra KHK ile üniversiteden ihraç edilmişti.

AKP ÜNİVERSİTELERİ

Atamalarda bir diğer dikkat çeken Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat oldu. 2011 yılında Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne dekan olan Polat, 2015 tarihinde aynı üniversiteye rektör olarak atandı. Dünkü genelgeyle de rektörlüğe yeniden tayin edilen isim oldu.

Atanan rektörlerin söz konusu akademik başarılarını AKP iktidarı dönemi açılan yeni üniversitelerde elde etmesi de bir diğer dikkat çeken detay olarak yer aldı. Antalya AKEV Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Kamile Akgül, 2009’da kurulan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin İletişim Fakültesi’ne iki yıl sonra doçent olarak alınan ve daha sonra fakültenin dekanlığını yürüten bir isim. İslam Kalkınma Bankası’nda proje değerlendirme uzmanlığı yapan Yülek, Uluslararası Para Fonu (IMF) için iktisat alanında yaptığı çalışmalarla da anıldı.

(BirGün)

Son Güncelleme: 28.04.2019 17:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15