DİSK-AR: "İşsizlik düşmüyor; geniş tanımlı işsizlik artmaya devam ediyor!"

DİSK-AR, mart ayı İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporunda geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 21,9, geniş tanımlı işsiz sayısının ise 8,3 milyonu geçtiğini belirterek "İşsizlik düşmüyor! Geniş tanımlı işsizlik artmaya devam ediyor!" vurgusu yaptı.

10 Mart 2023 Cuma 14:51
DİSK-AR: "İşsizlik düşmüyor; geniş tanımlı işsizlik artmaya devam ediyor!"

Raporda, işsizlerin yaklaşık yüzde 87’sinin işsizlik ödeneğinden yararlanmadığı ifade edilerek "Öte yandan işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağır olması ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılması sebebiyle işsizlerin büyük çoğunluğu işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor. Ocak 2023’de TÜİK toplam dar tanımlı işsiz sayısını 3 milyon 424 bin kişi olarak açıkladı. İŞKUR’un Ocak 2023 verilerine göre ise bu ayda işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 460 binde kaldı. Böylece Ocak 2023’de resmi işsizlerin sadece yüzde 13,5’i işsizlik sigortası alabildi. 3 milyonu aşkın işsiz işsizlik ödeneğinden yoksun kaldı." denildi.

Geniş tanımlı işsizlik kadınlarda yüzde 29,8

Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 17,4, kadınlarda ise yüzde 29,8 olarak hesaplandığı belirtilerek "Türkiye’de de kadın işsizliği erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. Türkiye’de kadınlarda zamana bağlı eksik istihdam artıyor. Ocak 2022’de 447 bin olan zamana bağlı eksik istihdam, Ocak 2023’de 645 bine yükseldi. TÜİK’e göre de kadın işsizliği tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olmaya devam ediyor" değerlendirmesi yapıldı.

Geniş tanımlı işsizlik oranının, pandemi öncesi döneme göre daha yüksek olduğu hatırlatıldı.

İşsizlik oranı, ocakta 0,5 puan gerilemişti

TÜİK, Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9,7, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 21,9 seviyesinde gerçekleştiğini açıklamıştı. TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde dar tanımlı işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2023 Ocak ayında bir önceki aya göre 166 bin kişi azalarak 3 milyon 424 bin kişi oldu.

Son Güncelleme: 10.03.2023 14:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15