Koronavirüs Tedavisinde Kullanılan Cihazların İhracatı İzne Bağlandı

Koronavirüs tedavisinde yoğun bakımda kullanılan aralarında “hayat kurtaran cihaz” olarak gündeme gelen ECMO’nun da bulunduğu 8 tıbbi cihazın ihracatı “İhracı yasak ve ön izne bağlı mallar” listesine eklendi

26 Mart 2020 Perşembe 09:59
Koronavirüs Tedavisinde Kullanılan Cihazların İhracatı İzne Bağlandı

Teşhis konulan vaka sayıları tüm yurda yayılan ve giderek artan koronavirüs salgını nedeniyle bazı tıbbi cihazların yurtdışına satışı  izne bağlandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla ihracı izne bağlı tıbbi cihazlar, özellikle koronavirüs tedavisinde yoğun bakımda kullanılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada cihazların Türkiye’de üretiminin teşvik edileceğini açıklamıştı.

İhracatı izne bağlanan cihazların başında son günlerde kritik durumdaki bazı Koronavirüs hastalarının kurtarılmasında etkili olduğu belirtilen “hayat kurtaran cihaz” olarak tanınan ECMO cihazı geliyor. Cihaz, kalp veya akciğerinde hasar olan ve normal yoğun bakım şartlarındaki tedavilere yanıt vermeyen hastalara uygulanıyor. ECMO cihazı, Tedavi sürecinde bedenin kan pompalama gibi solunumsal ve dolaşımsal işlemleri gerçekleştirmesine yardımcı oluyor. Bu sayede ilaçlar ve hastanın bağışıklık sistemi ile virüse karşı verdiği savaşta kalp ve akciğerler dinlenme fırsatı bulmuş oluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, insansız hava araçlarının Türkiye'deki mimarlarından Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayrakta da tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs hastaların tedavisinde kullanılan solunum cihazı üretimine destek vereceklerini açıklamıştı.

Son Güncelleme: 26.03.2020 10:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15