Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranını Artırdı

Sıkılaştırma adımlarını sürdüren Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarının her vadede 200 baz puan artırdı.

24 Şubat 2021 Çarşamba 11:56
Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranını Artırdı

Sıkılaştırma adımlarını sürdüren Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarının her vadede 200 baz puan artırdı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yurt dışı banka mevduatları ve katılım fonları hariç 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonları için zorunlu karşılık oranı yüzde 3 olurken, 1 yıla kadar vadeliler için yüzde 4, vadesi 6 aya kadar olanlar için yüzde 6 oldu. Yurt dışı bankaların dahil olduğu mevduat ve katılım fonlarında ise zorunlu karşılık oranları 1 yıla kadar yüzde 8 olurken, 3 yıla kadar vadelilerde yüzde 5,5 oldu. 3 yıldan uzun vadelilerde ise zorunlu karşılık oranları yüzde 3 olarak değiştirildi.

TL CİNSİ KARŞILIKLAR 25 MİLYAR TL ARTACAK

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, değişiklikle, rezerv opsiyon kullanım oranlarının kalan dilimler için aynı seviyede kalması halinde, Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 25 milyar lira artması, buna karşın döviz ve altın cinsinden toplam zorunlu karşılık tesislerinin 0,5 milyar dolar tutarında azalmasının öngörüldüğü belirtildi. Ek olarak, Türk Lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranı 150 baz puan artırılarak yüzde 13,5 olarak belirlendi. Söz konusu değişiklikler, 5 Mart 2021 tarihinde başlayacak olan 19 Şubat 2021 yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.

“MERKEZ’İN ADIMI MEVDUAT FAİZLERİNE YUKARI DOĞRU ETKİLER”

İktisatçı Enver Erkan Merkez Bankası’nın (TCMB) attığı bu adımla ilgili, “TCMB, son dönemdeki sıkılaştırıcı para politikası uygulamalarına uyumlu olarak bankaların zorunlu karşılık oranlarını her vadede 2 puan artırdı ve para piyasalarından bir miktar TL likiditesini geri çekmiş oldu. Zorunlu karşılık oranlarının artmasıyla beraber, bankaların Merkez Bankası hesaplarında tutmakla yükümlü oldukları miktar arttığından dolayı, hem TL likiditesi sıkılaşmış hem de piyasada oluşan efektif TL maliyetleri artacaktır. Para piyasası ve mevduat faizlerine bu durumun bir miktar yukarı doğru etki yapmasını bekleriz” dedi.

 Merkez Bankası’nın ayrıca, döviz ve standart altın tutma üst sınırını TL zorunlu karşılıkların sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 15'ine indirdiğini aktaran Erkan, “TL rezervlerine ödenen faiz oranını 150 baz puan artırarak yüzde13,5'e yükseltti. Değişikliklerle birlikte, rezerv opsiyonu kullanım oranlarının değişmemesi kaydıyla, bankacılık sisteminin zorunlu karşılıklarının yaklaşık 25 milyar TL (3,5 milyar dolar) artması, döviz ve altın rezervlerini yaklaşık 500 milyon dolar azaltması bekleniyor” diye konuştu.

Son Güncelleme: 24.02.2021 11:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15