OİB: Ekimde binek otomobil ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı azaldı

 Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ekim ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar oldu. Ancak aynı dönemde binek otomobil ihracatı yüzde 20, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 4 azaldı.

07 Kasım 2022 Pazartesi 11:19
OİB: Ekimde binek otomobil ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı azaldı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ekim ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar oldu. Ancak aynı dönemde binek otomobil ihracatı yüzde 20, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 4 azaldı.

OİB, otomotiv endüstrisinin ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre; Türkiye otomotiv endüstrisinin ekim ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar oldu. Otomotiv endüstrisinin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 12,4 oldu. 

BİNEK OTOMOBİL VE EŞYA TAŞIMAYA MAHSUS MOTORLU TAŞITLAR İHRACATI AZALDI

OİB verilerine göre, tedarik endüstrisi ekim ayında yüzde 13 artışla 1 milyar 69 milyon dolar ihracata imza atarken, sektör ihracatında en büyük ürün grubu oldu. Binek otomobil ihracatı ise ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 azalarak 748 milyon dolar oldu. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı da yüzde 4 azalarak 449 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ekim ayında 214 milyon dolarlık çekici ihraç edildi.

BİRLEŞİK KRALLIK, SLOVENYA’YA İHRACAT DÜŞÜŞÜ GÖRÜLDÜ

Tedarik endüstrisinde en büyük pazar olan Almanya’ya ihracatta yüzde 15 oranında artış görülürken, yine önemli pazarlardan Rusya’ya yüzde 29, Fransa’ya yüzde 20, Polonya’ya yüzde 16, Romanya’ya yüzde 42 ihracat artışı, Birleşik Krallık’a yüzde 12, Slovenya’ya yüzde 10 ihracat düşüşü görüldü. 

BİNEK OTOMOBİLLERDE İHRACATTA EN BÜYÜK DÜŞÜŞ İSRAİL’DE GÖRÜLDÜ

Ekim ayında yüzde 20 gibi önemli bir düşüş olan binek otomobil ihracatında en büyük kayıp İsrail pazarında yaşandı. İsrail’e yapılan otomobil ihracatı ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59 geriledi. Önemli pazarlardan Fransa’ya yapılan otomobil ihracatı yüzde 22, Almanya’ya yüzde 11, İspanya’ya yüzde 48, Polonya’ya yüzde 38, Slovenya’ya yüzde 18, İsveç’e yüzde 54, düşüş görüldü. Belçika, Hollanda ve Portekiz’e yapılan otomobil ihracatı ise arttı.

EŞYA TAŞIMAYA MAHSUS MOTORLU TAŞITLARIN İHRACATINDA EN YÜKSEK DÜŞÜŞ YÜZDE 80’LE FAS’TA GÖRÜLDÜ

OİB verilerine göre, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatında en yüksek düşüş yüzde 80 oranıyla Fas’ta görüldü. Aynı araçlardaki ihracat düşüşü İtalya’da yüzde 26, Fransa’da yüzde 16, İrlanda’da yüzde 56 oldu. Birleşik Krallık’a yüzde 11, Belçika’ya yüzde 41, Slovenya’ya yüzde 14, Almanya’ya yüzde 73 ihracat artışı görüldü.

"EKİMDE AYLIK BAZDA SEKTÖREL İHRACATTA YENİDEN BİRİNCİ SIRAYA YÜKSELDİK"

 OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotiv sektörünün ekim ayı ihracat rakamlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Enflasyon sorunu ile birlikte büyümekte olan küresel resesyon riski ve Euro Bölgesi'nde derinleşen daralmaya rağmen otomotiv ihracatımızda artış sürüyor. Ekimde aylık bazda sektörel ihracatta yeniden birinci sıraya yükseldik. En çok ihracat yine tedarik endüstrisinde kaydedildi. Tedarik endüstrisi, çekiciler ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatımız çift haneli arttı. Yine Almanya, Belçika ve Rusya’ya yönelik çift haneli artış kaydettik.” 

Son Güncelleme: 07.11.2022 12:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15