“Sanayi üretimindeki daralma, ekonomik krizin devam ettiğini gösteriyor”

​​​​​​​CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, sanayi üretiminde bu yılın ilk iki ayında yaşanan düşüşün, ekonomideki daralmanın 2019’un ilk çeyreğinde de sürdüğünün habercisi olduğunu belirtti... Türkiye’nin gerçek gündeminin düşen üretim, rekorlar kıran işsizlik ve hayat pahalılığı olduğunu vurgulayan CHP’li Öztrak, “İstanbul seçimlerinin gölgesi ekonomi üzerinden artık kalkmalıdır. Öncelik ekonomi olmalıdır” diye konuştu.

16 Nisan 2019 Salı 14:54
“Sanayi üretimindeki daralma, ekonomik krizin devam ettiğini gösteriyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, TÜİK’in 2019 Şubat ayına ilişkin Sanayi Üretim rakamlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi.

CHP Parti Sözcüsü Öztrak, açıklamasında şunları belirtti:

SANAYİ ÜRETİMİ SON 6 AYDIR DARALIYOR

TÜİK verilerine göre Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre, sanayi üretimi yüzde 5,1 geriledi.  Üretimdeki daralma 6 aydır sürüyor. Şubat ayında imalat sanayi üretimi yüzde 5,5 düştü. Yine Şubat’ta aramalı üretiminde yüzde 9,7, sermaye malı üretiminde ise 7,8 daralma yaşandı. Aramalı ve sermaye malı üretimindeki azalış önümüzdeki aylar için de toparlanma konusunda olumlu işaretler vermiyor.

EKONOMİDE DARALMANIN SÜRECEĞİNİ GÖSTERİYOR

Bu yılın ilk iki aylık döneminde ise sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 daralırken, aramalı üretimi yüzde 10,4, sermaye malı üretimi ise yüzde 7,8 azaldı. Bu gelişmeler, 2019 yılının ilk üç ayında da, ekonomide yaşanan daralmanın devam edeceğinin habercisi.

EKONOMİYİ MURDAR ETTİLER

2019’un ilk iki ayında üretimde yaşanan çöküş, bütçe imkânlarının sonuna kadar zorlandığı bir dönemde gerçekleşti. Nitekim 2019’un ilk iki ayında bütçeden yapılan faiz dışı harcamalar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artmasına rağmen, sanayi üretimi yüzde 6,2 daraldı. Önümüzdeki günlerde bütçe imkânlarının bu kadar rahat kullanılamayacağı açıkken, ekonomi üzerindeki risk ve belirsizliklerin bir an önce azaltılmasının önemi artmaktadır.

“Şubat Ocaktan, Mart Şubattan, Nisan hepsinden iyi olacak” diyerek millete pembe hayaller sunmakla, hatalı politikalarla murdar edilen ekonomide, sorunların çözülmeyeceği ortaya çıkmıştır.

TÜRKİYE’NİN GERÇEK GÜNDEMİ, ÇÖKEN ÜRETİM, ARTAN İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞI

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Resmi rakamlara göre bile rekorlar kıran işsizlik ve azalan istihdam, ekonomideki daralmanın ve yaşanan krizin çalışan kesimlere ağır faturası ortaya koyuyor. İktidar ise bu ağır ekonomik krize çözüm bulmak yerine, İstanbul’da seçimleri iptal ederek yeni belirsizlikler yaratmanın peşinde.

Ülkemizin gerçek gündemi çöken üretim, rekorlar kıran işsizlik ve hayat pahalılığıdır. Çarşı, pazar yangın yerine dönmüştür. Soğanın kilosu on liraya çıkmış millet kuru soğana muhtaç edilmiştir. Artık Saray’ın kibirli kişisinin kaprisleriyle, dayattığı gündemlerle geçirecek zaman kalmamıştır. İktidar, İstanbul seçimlerinin sonucunu içine sindirmeli, sandıktan çıkan Ekrem İmamoğlu Belediye Başkanlığı koltuğuna bir an önce oturmalıdır. İstanbul seçimlerinin gölgesi ekonomi üzerinden artık kalkmalıdır. Öncelik ekonomi olmalı, artık yanlış hiçbir adım atılmamalıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15