Abdulkadir Selvi: Belli ki bu yönde istihbaratlar alınmış

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye'nin hazırlandığı Suriye operasyonuna ilişkin detayları paylaştı.

09 Ekim 2019 Çarşamba 11:05
Abdulkadir Selvi: Belli ki bu yönde istihbaratlar alınmış

Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında Suriye operasyonunu değerlendirdi  ve bazı bilgiler aktardı.

Selvi, "Harekâtın ilk bölümünde savaş uçakları, SİHA’lar ve Fırtına obüsleriyle nokta hedefler imha edilecek, ardından hava destekli kara operasyonu başlayacak." dedi.

Selvi'nin operasyonla ilgili aktardıkları şöyle:

HAREKÂT NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

 Bu noktadan sonra Suriye harekâtına ilişkin elde ettiğim bilgileri paylaşmak istiyorum.

1- Amerikan askerleri çekilmeden harekâtın başlamayacağı söyleniyor. Peki Amerikan askerleri ne zaman çekilir, operasyon ne zaman başlar? Dün geç saatlerde Pentagon, ‘Askerimizi operasyon bölgesinden çıkardık’ açıklamasını yaptı. Böylece operasyon süreci hızlandı.

2- Peki PKK-YPG çekiliyor mu? Çekilmiyor, tam aksine yığınak yapıyorlar. Tutsak aldıkları ailelerin çocuklarını askere almışlardı. Özellikle de Arap ailelerinin çocuklarını bölgeye yerleştirmeye başlamışlar.

ABD askerlerinin ya da teröristlerin çekilip çekilmemesi harekât planının esasını oluşturmuyor. Taktik adımlar olarak görülüyor. Türkiye tüm planlamalarını Fırat’ın doğusunda güvenlik koridorunun oluşturulmasına göre hazırlamış durumda.

3- PKK-YPG’ye ABD’nin verdiği silahlar vardı. Erdoğan, 30 bin TIR silah verdiklerini söylemişti. Terör örgütünün bu silahları kullanması bekleniyor. Harekât planı, bu silahların yüzde yüz kullanılacağı düşüncesiyle hazırlanmış. Belli ki bu yönde istihbaratlar alınmış.

4- Terör örgütü Afrin harekâtının başında direnmiş, ancak şehir savaşına sıra gelince Afrin’i terk etmişti. Şimdi de harekâtın başında direnmeleri bekleniyor. Bir süre direnç gösterdikten sonra imha olacaklarını anladıkları anda çekilebilirler. Çekilmek için Rakka, Kobani ve Cezire’de hazırlıklar yapıldığı tespit edilmiş.

5- Hava sahasının kullanımında bir sorun gözüküyor mu? Harekât başladığında ABD hava sahasını kullandıracak mı? Hava sahasının kullanımı konusunda şu ana kadar bir sıkıntı yansımamış ama işin şekli harekât başladığında belli olacak. Türkiye’nin meşru müdafaa hakkı kapsamında değerlendiriliyor. Türkiye’ye yönelik tehdit varsa o ortadan kaldırılacak deniliyor. Uluslararası hukukun bu hakkı tanıdığının altı çiziliyor.

NOKTA HEDEFLER VURULACAK

6- PKK-YPG’nin uyanmaması için harekât planına ilişkin detaylar verilmiyor. Ancak terör örgütünün lojistik merkezleri, gözetleme kuleleri, tüneller ve cephanelikleri nokta hedef olarak belirlenmiş durumda. Bu hedefler koordinatlarıyla harekât planına işlenmiş durumda. Harekât başladığında öncelikle nokta hedefler vurulacak. Harekâtın ilk bölümünde savaş uçakları, SİHA’lar ve Fırtına obüsleriyle nokta hedefler imha edilecek, ardından hava destekli kara operasyonu başlayacak.

7- Operasyonda ÖSO birlikleri kullanılacak mı? Çok tecrübeli ve eğitimliler. Düzenli ordu haline geldiler. Sahayı biliyorlar, yerel halkı tanıyorlar. Arapça, Kürtçe dillerine hâkimler, bölgede aşiretleri tanıyorlar.

O nedenle TSK’nın sevk ve idaresi altında öncü birlikler olarak girecekler. Hamza Tümeni’nin içinde Kürt Şahinleri Tugayı var. Adından anlaşılacağı üzere Kürtlerden oluşuyor. Ana dilleri Kürtçe ama Arapça da biliyorlar. PKK’nın bölgeden sürdüğü Kürt aşiretlerinin çocukları. Bölgeyi avuçlarının içi gibi bildikleri için önce onların girmesi bekleniyor.

Son Güncelleme: 09.10.2019 11:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15