AİHM'den Atilla Taş Kararı!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Atilla Taş’ın yaptığı başvuruyla ilgili kararını açıkladı. AİHM, güvenlik ve özgürlük hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Ankara’nın Atilla Taş’a 15 bin 450 euro ödemesine karar verdi.

19 Ocak 2021 Salı 14:19
AİHM'den Atilla Taş Kararı!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), şarkıcı Atilla Taş’ın yaptığı başvuruyla ilgili kararını açıkladı. AİHM, güvenlik ve özgürlük hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Ankara’nın Atilla Taş’a 15 bin 450 euro ödemesine karar verdi.

AİHM, Taş’ın güvenlik ve özgürlük hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, Ankara’nın Atilla Taş’a 12 bin 275 euro manevi tazminat ve 3 bin 175 euro da mahkeme masrafı ödemesine karar verdi.

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"AİHM’in Atilla Taş kararı, Kavala ve Demirtaş’ta olduğu gibi bir soruşturmadan bırakıyormuş gibi yapıp başka soruşturmadan tutuklamanın hukukun etrafından dolanmak olduğunu ve aynı olaylar nedeniyle iki farklı kuraldan tutuklamanın tek tutuklama sayılması gerektiğini söylüyor. Bir başka deyişle Atilla Taş kararı (para. 71-79), Kavala’nın ve Demirtaş’ın aynı olaylar ve fakat başka gerekçelerle tutuklanmasının Sözleşmenin ruhuna aykırı olduğuna da bir kez daha saptamış oluyor."

"AVRUPA'DA HAKİMLER VARMIŞ"

Kararın ardından şarkıcı Atilla Taş sosyal medyada, “‘Avrupa’da hakimler varmış!’ Keşke ülkemizde de olsaydı” şeklinde paylaşım yaptı.

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 14 ay Silivri Cezaevi’nde kalan Atilla Taş, 15 Nisan 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tahliye edilmiş ancak aynı gün yapılan itiraz üzerine yeniden tutuklanmıştı. Taş, 23’ü tutuklu 29 sanığın yargılandığı davada; 'Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) medya yapılanması'na ilişkin, “örgüt üyeliği” ve “darbeye teşebbüs” suçlarından açılan dava dosyalarının birleştirilmesinin ardından, 26 Ekim 2017 tarihinde tahliye edilmişti. Atilla Taş, İstinaf Mahkemesi’nin 3 yıl 1 ay 15 hapis cezasını onaması üzerine de 9 Kasım 2018'de yeniden tutuklanmıştı. Anayasa Mahkemesi, Taş’ın tahliye edilmesinin ardından yeniden tutuklanması ile ilgili hak ihlali kararı vermişti. İstinaf Mahkemesi kararı duruşma yapılmadan, savcının mütaalası taraflara tebliğ edilmeden verilmişti.

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından İfade Özgürlüğü Derneği hukuk ekibi tarafından konu AİHM'e taşınmıştı.

Son Güncelleme: 19.01.2021 14:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15