Bilim Adamları Uyardı; Depremler Birkaç Gün veya Hafta Sürebilir

Akhisar’da peşpeşe meydana gelen depremlerin ardından bilim adamları farklı değerlendirmelerde bulundular: - Prof. Dr. Okan Tüysüz"Depremler uzun sürebilir. Birkaç gün veya hafta daha devam edebilir" - Dr. Ramazan Demirtaş: Dr. Kırılma devam ediyor. Fayın nasıl davranacağına karar vermek için, çok erken. -Prof. Naci Görür:-Sığ bir deprem

23 Ocak 2020 Perşembe 10:18
Bilim Adamları Uyardı; Depremler Birkaç Gün veya Hafta Sürebilir

Manisa’nın Akhisar ilçesinde 22.15’de meydana gelen 5.4’lük depremin ardından Manisa’da 2 saat içinde 31 sarsıntı meydana gelirken bilim adamları uyarılarda bulundu.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, televizyonların canlı yayın programlarında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Batı Anadolu bölgesi, bütünüyle bir deprem bölgesi. Akhisar’da olan bir deprem, burada kuzey-güney uzanımlı bir fay var. Bu fayın uzunluğu da 30 km civarında. Bu fayın faaliyete geçmiş olasılığı var. Şu anda depremi oluşturan fayın odak çözümü bizim için çok önemli. Bu henüz yayınlamış değil. 5,5 veya 6 şiddetinde deprem üretebilecek bir faydır bu. Daha fazla büyük bir deprem beklentisi yok. Daha küçük depremler olabilir. Eğer bu depremde hasar alan binalar varsa dikkat edilerek girilmeli çünkü küçük çapta da olsa yeni depremler olabilir. Birkaç gün veya hafta sürebilir. Küçük artçılar olacaktır bu depremin arkasından. Ondan sonra da sönümlenip gidecektir.”

Prof. Dr.Naci  Görür: Manisa, Akhisar’da 5,4 büyüklüğünde görece küçük bir deprem oldu. Bu yörede Akhisar’ın kuzeyinde KD-GB doğrultulu, sağ yönlü, doğrultu atımlı ve kısa bir fay var. Deprem bu fay ile ilişkili olabilir. Sığ bir deprem olduğu için nispeten şiddetli hissedilmiş olabilir.

Dr. Ramazan Demirtaş: Deprem olur olmaz sıfırıncı dakikada o fayın nasıl davranacağına sizler karar veremezsiniz. Depremden sonra en az 1-3 ay izlenmesi gerekir. O fayın daha büyük deprem üretip üretmeyeceğini matematiksel olarak hesaplayamazsınız. Kırılma devam ediyor. Fayın nasıl davranacağına karar vermek için, çok erken. 5.4’ün ardından daha büyük deprem olmaz’ demek kadar ‘daha büyük deprem olur’ demekte o kadar çok zor. Her ikisinin de formülü yok.

Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi): Çok sık depremler olması öncü olduğu anlamına geliyor. Akhisar çok uzak. Bu depremlerden bazısı artçı sayılan depremlerdir diğerleri de öncü depremleridir. Bu nedenle beklenen büyük depremin sırası değil. Bu zon içerisinde olan depremdir. İçerisinde 5,5 6'ya giden depremler olabilir.

VALİLİK: İSTANBUL’DA OLUMSUZLUK YOK

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, depremin hissedildiği İstanbul’da herhangi bir olumsuzluk olmadığı bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

“AFAD Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre saat 22.22'de Manisa Akhisar merkezli 5.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem İstanbul'da da hissedilmiştir. Deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. İstanbulumuza ve tüm illerimize geçmiş olsun.”

Son Güncelleme: 23.01.2020 10:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15