Binlerce Kadın Maltepe'de Buluştu; "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz"

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasını protesto eden kadınlar, Maltepe’de bir araya geldi. 120 kadın örgütünün çağrısıyla gerçekleştirilen mitingde, kadınlar bir kez daha “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

19 Haziran 2021 Cumartesi 16:38
Binlerce Kadın Maltepe'de Buluştu; "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz"

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasını protesto eden kadınlar, Maltepe’de bir araya geldi. 120 kadın örgütünün çağrısıyla gerçekleştirilen mitingde, kadınlar bir kez daha “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

Türkiye'nin, 20 Mart gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı 1 Temmuz’da resmileşecek. Bugün de kadınlar İstanbul merkezli bir buluşmayla ülkenin dört bir yanında sokağa çıkarak “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi. 

"SÖZLEŞMEDEN DE HAKLARIMIZDAN DA VAZGEÇMİYORUZ"

İstanbul Maltepe'deki büyük kadın mitingine ise KESK, DİSK, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri’nin yanı sıra çok sayıda kadın örgütü üyesi katıldı. Eyleme İstanbul Barosu ile CHP, HDP, TİP gibi siyasi partiler de destek verdi. Eylemde, “Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygula”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” yazılı dövizler taşındı. “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula”, “Kadınlar eşit yaşayacak” şeklinde sloganlar atıldı. 

"SÖZLEŞMEDEN DEĞİL ÖNÜMÜZDEN ÇEKİL"

İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların yaşam güvencesi olduğuna dikkat çeken kadın örgütlerinin temsilcileri, iktidara, "Sözleşmeden değil önümüzden çekil" diye seslendi. 1 Temmuz’a kadar eylemlerini sürdüreceklerini ilan eden kadınlar, “Bugün burada, İstanbul’dayız. 1 Temmuz’da her yerdeyiz. İstanbul Sözleşmesi’nden de haklarımızdan da vazgeçmiyoruz” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kurucusu Gülsüm Kav da yaptığı konuşmada, “Biz aslında İstanbul Sözleşmesi için yıllardır bir nöbeti sürdürüyoruz öyle değil mi arkadaşlar? Biz 10 senedir yılın her günü adliyelerde, sokaklarda, mücadelenin her alanında hayatımız anlamına gelen bu sözleşmeyi uygulamayanlara inat uygulamak için mücadele verdik. Son bir yıldır Türkiye topraklarında bütün hak ve özgürlüklerin sembolü haline geldi. Biz sadece kendimiz için de bir şey istemiyoruz" dedi.

KALBEN SAHNEYE ÇIKTI

Eylemde şarkıcı Kalben sahne aldı. Kalben, “Dünyada beyaz, heteroseksüel, iktidar sahibi bir erkek olmayanın dışındaki tüm insanların ezildiği düzenin değişmesi bütün insanların cinsiyetlerinden bağımsız olarak eşit yaşayabilmeleri, kimliklerinden bağımsız olarak özgür yaşayabilmeleri, eğitim alabilmeleri, çalışabilmeleri, ekmeklerini kazanabilmeleri, ekonomi var edebilmeleri ve kendi vücudumuzla, kendi ruhumuzla ilgili kanunları yaparken bizlerin de kanun yapıcılar arasında olması tam da şu anda çok değerli. O yüzden İstanbul Sözleşmesinden asla vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

Eylemde, HDP İzmir İl Başkanlığı’na yapılan silahlı saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ın fotoğrafları da taşındı.

NAZLIAKA: KADIN HAREKETİ BURADA, TÜM KADINLAR VE EŞİTLİKÇİ ERKEKLER BURADA

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Maltepe'de düzenlene mitinge katılan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "Görüyorsunuz ki kadın hareketi burada, tüm kadınlar ve eşitlikçi erkekler burada ve mücadelemizi her geçen gün büyüterek devam ettiriyoruz" dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, iktidara "Sözleşmeden değil önümüzden çekil" diye seslenen kadınlarla birlikte Maltepe'deki miting alanına yürüdü. Bu arada ANKA'ya konuşan Nazlıaka,"Aslında biz bugün burada milyonlar olarak da bulunabilirdik. Ancak, valilikten kısıtlı bir katılım için izin geldi. Öyle olunca CHP Kadın Kolları olarak her il başkanlığında, il başkanlarımız tarafından bu gün saat 11.00’de eş zamanlı olarak basın açıklaması yapıldı. Bizler sadece temsilciler olarak bu mitinge geldik" dedi. Nazlıaka, şunları söyledi:

"DANIŞTAY BAŞKANI DAHA NEYİ BEKLİYOR?"

"Görüyorsunuz ki kadın hareketi burada, tüm kadınlar ve eşitlikçi erkekler burada ve mücadelemizi her geçen gün büyüterek devam ettiriyoruz. Ben özellikle burada İstanbul seçimlerinde 'Seçimler geçersiz' diyen, seçimleri yineleten, aynı zamanda referandum sürecinde mühürsüz oy pusulalarına evet diyen dönemin YSK Başkanı şu anki Danıştay Başkanı'na seslenmek istiyorum. Danıştay Başkanı daha neyi bekliyor karar vermek için? Bizler kendilerine başvuruda bulunduk. Bir an önce artık bir karar çıkmasını bekliyoruz. Çünkü tamamen hukuka aykırı olarak verilmiş olan ve bir gece yarısı operasyonu ile gerçekleşmiş olan bu İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararını tanımıyoruz, tanımayacağız. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun kadınlara vermiş olduğu bir sözü var. Diyor ki 'İlk seçimlerde iktidara geleceğiz ve iktidara geldiğimiz zaman bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesi için gerekli işlemleri başlatacağız.' Son söz olarak şunu söylemek istiyorum: İstanbul Sözlemesi’nden değil önümüzden çekilsinler. Kadınlar hazır, kadınlar ileriye doğru yürüyorlar, onlar oldukları yerde saymaya devam etsinler."

İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasını protesto eden kadınlar Maltepe'deki miting alanında bir araya geldi. ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’, ‘İstanbul Sözleşmesi Bizim’ ‘Deniz Poyraz ölümsüzdür’ sloganlarıyla alana giren kadınlar ellerinde "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Anayasa'yı, yasayı, sözleşmeyi uygula", ‘Bir kişi daha eksilmeyeceğiz’ ‘İstanbul Sözleşmesinden değil önümüzden çekil’, ‘Neşemizi çalanlardan hesap sormaya geldik’ dövizleri taşıdı.

KAFTANCIOĞLU: KADINA DÜŞMAN, KADIN ÖRGÜTÜNE DÜŞMAN İKTİDAR ŞURADAKİ SESİ DUYSUN

Eyleme katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ANKA'ya konuştu. Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

"Şimdi bir kere İstanbul Sözleşmesi neydi? İstanbul Sözleşmesi kadını her türlü şiddete karşı koruyan korumakla kalmayıp kadına her türlü zarar veren kişilerin etkin cezalandırmasını sağlayan sözleşme. Yani kadını güçlendiren toplumun her alanında var eden bir sözleşmeydi. Kadına düşman kadın örgütüne düşman iktidar, bir gece operasyonuyla 'Biz İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırıyoruz' dedi. Ama şuradaki sesi duysunlar, 'İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırıyoruz' diyenler. Çünkü biz kadınlar olarak hangi siyasi görüşte olursak olalım giyimimiz, kuşamımız ne olursa olsun bir araya geleceğiz ve bütün kadın örgütleri ve kadınlar olarak 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' diyeceğiz. Kadına düşman anlayışı iktidardan kadınlar olarak hep birlikte indirdiğimizde yeniden İstanbul Sözleşmesi'ni de uygulayacağız ve geri getireceğiz".

Anka

Son Güncelleme: 19.06.2021 17:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15