CHP, SGK'daki yolsuzlukların önüne geçilmesi için Meclis araştırması istedi; AKP ve MHP reddetti

CHP’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki yolsuzlukların önüne geçilmesi ve gelir-gider adaletsizliğinin nedenlerinin TBMM tarafından araştırılması önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “SGK Başkanı’nın ve 21 üst düzey bürokratın soruşturmanın içerisinde olduğu söylenildi. Bu soruşturma dosyasına, araştırma önergesine ‘evet’ demezsiniz, bu hırsızlıkta, bu yolsuzlukta sizlerin de payı olacaktır diyorum” dedi.

20 Aralık 2022 Salı 19:08
CHP, SGK'daki yolsuzlukların önüne geçilmesi için Meclis araştırması istedi; AKP ve MHP reddetti

CHP’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki yolsuzlukların önüne geçilmesi ve gelir-gider adaletsizliğinin nedenlerinin TBMM tarafından araştırılması önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “SGK Başkanı’nın ve 21 üst düzey bürokratın soruşturmanın içerisinde olduğu söylenildi. Bu soruşturma dosyasına, araştırma önergesine ‘evet’ demezsiniz, bu hırsızlıkta, bu yolsuzlukta sizlerin de payı olacaktır diyorum” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün; CHP’nin, SGK’daki yolsuzların önüne geçilmesi ve gelir-gider adaletsizliğinin nedenleri için daha önce verdiği Meclis Araştırma Önergesi’nin gündeme alınması önerisi görüşüldü.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Genel Kurul’da şunları söyledi:

“BU SİSTEMDE DENGE VE DENETİM DİYE BİR ŞEY KALMAMIŞ DURUMDA”

“Bu iktidar, iktidara geldiği dönemde ‘3Y' ile mücadelesini hep dile getirdi. Bugün ise bu ‘3Y’ diye bahsedilen yoksulluk halka tam anlamıyla kader olmuş durumda. Yasaklara baktığımızda, muhalefeti yasaklarla esir etmiş durumda. Ancak yoksulluk da iktidara kalmış, iktidar da yolsuzluğu zimmetine almış durumda. Bunun gerekçelerini şöyle ifade edelim. Bir kere, bu sistemde denge ve denetim diye bir şey kalmamış durumda. İktidar yanlılarına, iktidar yanlılığı olanlara yani bakanına, yürütmeye, yürütmenin başındaki cumhurbaşkanına sadece sorumluluğu sandıkta... Ancak bakanlarına yetki vermiş ama sorumluluk vermemiştir.”

“SGK'DE BİR BUÇUK YILDIR BİR YOLSUZLUK VAR”

SGK’da usulsüzlükler olduğunu ifade eden Bulut, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun diğer kurumlardan farklı bir tarafı var, o da emekçilerin alın terinden kestikleri primlerle bütçesini oluşturması. Bu bütçeye madenciler, iş kazalarında, iş cinayetlerinde en çok cinayete uğrayan kesim olan madenciler, tersane işçileri, son dönemde çokça insanın çalıştığı, mesai kavramının olmadığı çağrı merkezi çalışanları, bunların alın teriyle biriktirilen ve onun bütçesiyle oluşturulan SGK'de bir buçuk yıldır bir yolsuzluk var. Geçen yıl eylül ayında bir gazete haberiyle bu yolsuzluk çıktı; o yolsuzluk dosyasında, gazete haberinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı’nın ve 21 üst düzey bürokratın bu soruşturmanın içerisinde olduğu söylenildi” diye konuştu.

“BÖYLESİ BİR YOLSUZLUK SORUŞTURMASINDA BU MECLİS’İN GÖREV ALMASI LAZIM”

Bulut, “Bizim sorguladığımız bu yolsuzluk dosyasındaki parada sizin de emeğiniz var, sizin de katkınız var çünkü işçilerin verdiği primler kadar buradaki milletvekillerinin de burada prim ödemişliği var. O yüzden de kendi denetleme yetkisini yandaş gazetecilere devreden, soru önergelerine cevap vermeyen; böylesi bir yolsuzluk soruşturmasında bu Meclis’in görev alması lazım. Eğer şayet, bu soruşturma dosyasına; sizler araştırma önergesine ‘evet’ demezsiniz, bu hırsızlıkta, bu yolsuzlukta sizlerin de payı olacaktır diyorum” dedi ve tüm vekillere çağrı yaptı.

“SGK'NİN 2021 YILI FAALİYET SONUCU EKSİ 45 MİLYAR 303 MİLYON LİRA OLARAK GERÇEKLEŞMİŞ”

İYİ Parti Grubu adına Erzurum Milletvekili Naci Cinisli konuşma yaptı. Cinisli, “SGK'nin 2021 yılı faaliyet sonucu eksi 45 milyar 303 milyon lira olarak gerçekleşmiş. 2021 yılı sonu itibarıyla gelir gider farkından kaynaklanan finansman açığını kapatmak üzere 17 milyar 108 milyon lira tutarında ilave bir hazine yardımı daha yapılmış. SGK'nin 2021 yılı bütçe gelirleri içerisinde bulunan 69 milyar 563 milyon liralık hazine yardımı üzerine bu tutar eklenince hazineden yardım adı altında alınan toplam tutar 86 milyar 671 milyon liraya çıkıyor. Gelir gider dengesi arasındaki açığın kapanması için hazine yıllardır SGK'yi fonluyor” eleştirisini yaptı.

“ŞAİBELER VE CEZASIZLIK POLİTİKASI HÂLÂ DEVAM EDİYOR”

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da CHP’nin önergesi üzerine; “Bakan Vedat Bilgin, (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı) bütçe görüşmelerinde SGK yolsuzluğuna ilişkin SGK'yi çalıp çırparak zarara uğratan, yolsuzluk yapan kişiler ve firmalar olduğunu açıkça kabul etmiştir ancak şaibeler ve cezasızlık politikası hâlâ devam ediyor. Bazı ilaç ve tıbbi cihaz ödemelerinde SGK'nin 1 milyar TL'ye yakın zarara uğratıldığı görülüyor. Bu kişiler kimlerdir? Arkalarında hangi siyasi destekle bu hırsızlığı yapabilmektedir, bütün açıklığıyla ortaya koyulması lazım. Usulsüzlük, yolsuzluk, hırsızlık yapan, emekçilerin parasını çalan firmaların hangileri olduğu derhâl açıklanmalıdır. Yolsuzluk, usulsüzlük yapan firmalara dair basında Süleyman Soylu bağlantısı ortaya çıkmış, Vedat Bilgin böyle bir bağlantının olmadığını geçen bütçe tartışmalarında bize söylemiştir ancak şeffaf, bağımsız, tarafsız bir yargı süreciyle ancak biz bunu, açıkça hakikatin ne olduğunu öğrenebiliriz” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE…”

CHP Grubu’nun önergesi üzerine son sözü AKP Grubu adına Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu aldı. Durmuşoğlu, “Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla yürüttüğümüz hizmet ve eser siyasetimizin en önemli halkalarından biri olan sosyal güvenlik sisteminde yapmış olduğumuz devrim niteliğindeki reformlar sayesinde artık her bir vatandaşımız; işçi, memur, esnaf ayrımı yapılmaksızın SGK çatısı altında tüm imkânlardan eşit ve en üst seviyede yararlanmaktadır. AK PARTİ hükûmetleri döneminde gerçekleştirilen değişim sayesinde mali açıdan daha güçlü hâle gelen sosyal güvenlik sistemimizin bütçe üzerindeki yükü azalmış, vatandaşlarımızın taleplerinde doğrudan ve en hızlı verecek bir iletişim ağı kurulmuştur” dedi.

CHP’nin SGK’daki yolsuzlukların önüne geçilmesi için verdiği Meclis Araştırması önergesi AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Son Güncelleme: 20.12.2022 20:09
Anahtar Kelimeler:
Chp
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15