"Cumhurbaşkanının değişmesi halinde devletin üst düzey 711 bürokrat görevden alınacak"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni inceleyen Prof. Dr. Murat Sezginer, "Cumhurbaşkanının tek başına yapması gereken 2 bin 600 idari işlem var. Tek başına atanmasını yaptığı kamu görevlisi sayısı bin 63’dür. Bu bir dünya rekorudur" dedi. Sezginer, cumhurbaşkanının görev süresi bittiğinde, 711 üst kademe kamu yöneticisinin görevi sona erdiğini dile getirdi.

13 Mart 2023 Pazartesi 11:07
"Cumhurbaşkanının değişmesi halinde devletin üst düzey 711 bürokrat görevden alınacak"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni inceleyen Prof. Dr. Murat Sezginer, "Cumhurbaşkanının tek başına yapması gereken 2 bin 600 idari işlem var. Tek başına atanmasını yaptığı kamu görevlisi sayısı bin 63’dür. Bu bir dünya rekorudur" dedi. Sezginer, cumhurbaşkanının görev süresi bittiğinde, 711 üst kademe kamu yöneticisinin görevi sona erdiğini dile getirdi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sezginer, yürütme yetkisinin tamamıyla cumhurbaşkanlığı makamında toplandığını belirterek, "Bu anormal sayıdaki yetki bizzat cumhurbaşkanı tarafından kullanılamayacağından bu işlemleri yapmak üzere kamu gücü kullanan bir cumhurbaşkanlığı bürokrasisi oluşmuştur. Ancak bu görevlilerin icrai karar alma yetkisi olmadığı gibi mali ve idari sorumlulukları da yoktur. Türk İdare tarihinde ilk kez ‘yetkili ancak sorumsuz' bir bürokrasi oluşmuştur.

Cumhurbaşkanının tek başına atamasını yaptığı kamu görevlisi sayısı bin 63'tür. Bu bir dünya rekorudur. Üst kademe kamu yöneticilerinin tamamı, başka hiçbir makamın katılımı olmaksızın tek başına Cumhurbaşkanı tarafından yapılmaktadır. Bu uygulamanın da dünyada örneği yoktur" ifadelerini kullandı.

Devlet-hükümet ayrımı mevzuattan çıkarılmıştır

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'e konuşan Prof. Dr. Sezginer, cumhurbaşkanının görev süresi bittiğinde, süreli olarak atananlar dışındaki 711 üst kademe kamu yöneticisinin görevlerinin sona ereceğini kaydetti. Prof. Dr. Sezginer, şöyle dedi:

"Bir siyasi partinin genel başkanı da olan cumhurbaşkanı, seçimi kaybettiğinde, valiler, büyükelçiler, genel müdürler dâhil tüm üst düzey kamu yöneticilerinin görevi bitiyor, devlette yönetici kalmıyor. Böylece siyaset dışı olması gereken idare ve kamu personeli doğrudan siyasetle ilişkilendirilmiştir.

İl İdaresi Kanunu değiştirilmiş, valilerin devleti ve hükümeti temsil edeceğine ilişkin hüküm değiştirilerek, valilerin sadece, aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanı da olan, Cumhurbaşkanının temsilcisi olacağı belirtilmiştir. Devlet-hükümet ayırımı mevzuattan çıkarılmıştır."  

Son Güncelleme: 13.03.2023 11:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15