Erdoğan: Depremi durdurma şansımız var mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cezayir’e ziyareti öncesinde havalimanında konuştu. Erdoğan Elazığ depremi ile ilgili son durum hakkında önemli açıklamalarda bulunarak 'Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumları ve imkanları ile vatandaşların yanına koşmuştur' ifadelerini kullandı.

26 Ocak 2020 Pazar 09:20
Erdoğan: Depremi durdurma şansımız var mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir, Gambiya ve Senegal ziyaretlerinin ilk durağı olan Cezayir’e hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Elazığ Sivrice merkezli 6,8 şiddetindeki deprem nedeniyle bölge halkına ve tüm millete geçmiş olsun dileklerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde şu ana kadar 31 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bin 607 vatandaşın da yaralandığını bildirdi.

Enkaz altından 45 kişinin de sağ kurtarıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

“DEVLET, DEPREM ANINDAN İTİBAREN VATANDAŞLARIN YARDIMINA KOŞTU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin deprem anından itibaren tüm kurumları ve imkânlarıyla vatandaşların yardımına koştuğunu dile getirerek, İçişleri, Sağlık, Çevre ve Şehircilik bakanlarının hemen bölgeye giderek çalışmalara nezaret ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İhtiyaç duyulan her türlü personel, araç, gereç ve teçhizat çok kısa sürede deprem bölgesine ulaştırılmıştır. Hem arama ve kurtarma çalışmaları hem yaralıların tahliyesi ve tedavisi hem de evleri yıkılan vatandaşlarımızın iaşe, ibatesi konusunda gereken tüm tedbirler süratle alınmıştır” diye konuştu.

Kendisinin de dün Elazığ ve Malatya’da incelemelerde bulunduğunu, yaralıları ziyaret ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek Kızılay, gerek AFAD yoğun bir çalışmayla zaten imkânlarını seferber etmiş durumda. Kış günü evleri yıkılan veya hasar gören vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Türkiye bu büyük felaketin yaralarını birlik, beraberlik ve kenetlenme içinde sarmaya başlamıştır. 7'den 70'e milletimizin tüm fertlerinin deprem bölgesindeki kardeşleriyle sergilediği dayanışma her türlü takdirin üzerindedir” ifadelerini kullandı.

Dost ve kardeş ülkelerden pek çok dayanışma mesajları geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 36 saattir büyük bir fedakârlıkla insanlara yardım eden AFAD, Kızılay, Silahlı Kuvvetler, Jandarma ve tüm kamu görevlilerine teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26-28 Ocak 2020 tarihlerinde sırasıyla Cezayir, Gambiya ve Senegal’i kapsayan bir ziyareti gerçekleştireceğini, seyahatinde bakanların, milletvekillerinin ve farklı firmalardan özel sektör temsilcilerinin de kendisine refakat ettiğini belirtti.

“TÜRKİYE VE CEZAYİR 5 ASRA DAYALI TARİHÎ BAĞLARA SAHİPTİR”

Türkiye ve Cezayir’in 5 asra dayalı tarihi bağlara sahip olduklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilişkilerin 2006'daki ziyareti sırasında imzaladıkları dostluk ve iş birliği anlaşması temelinde her geçen gün daha da geliştiğini kaydetti.

Cezayir'in geride bırakılan yıl zorlu bir süreci başarıyla atlattığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Tebbun'un iş başına gelmesinin ve yeni hükûmetin kurulmasının bu çalkantılı dönemlerin atlatılmasına da vesile olduğunu ifade etti.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile Berlin sürecinde bir araya geldiklerini, ikili ilişkileri ele aldıklarını hatırlatarak, “3,5 milyar dolarlık miktarla dış yatırımcılar arasında ilk sırada bulunduğumuz Cezayir'de inşallah bir de iş forumu düzenleyeceğiz. Görüşmelerimizde aynı zamanda başta Libya olmak üzere bölgemizdeki güncel gelişmelere ilişkin fikir teatisinde bulunacağız” dedi.

GAMBİYA'YA CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE YAPILACAK İLK RESMÎ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir'in ardından 27 Ocak Pazartesi Gambiya'ya geçeceğini aktararak, “Bu ziyarete ülkemizden Gambiya'ya cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak ilk resmî ziyaret olması bakımından ayrı bir önem atfediyorum. Gambiya halkı 26 Aralık 2016 tarihinde düzenlenen seçimlerle demokrasi yolundaki iradesini ortaya koymuş, yeni bir döneme girmiştir. Seçim sürecinin demokrasinin zaferiyle sonuçlanması diğer Afrika ülkeleri için de emsal teşkil etmiştir. Gambiya bizim için Afrika'da FETÖ okulunu ilk kapatan ülke olması hasebiyle ayrı bir konuma sahiptir. Gambiya ile ilişkilerimizi ticaret ve turizm başta olmak üzere her alanda geliştirmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“SENEGAL BÖLGESİNDE İSTİKRAR ABİDESİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gambiya’nın ardından Senegal'e geçeceğini belirterek, “Bölgesinde istikrar abidesi olan Senegal ile ilişkilerimizi daha da güçlendirmek amacındayız. Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile çok yakın dostluğumuz var. Kendisiyle gerek yüz yüze gerekse telefonda sürekli irtibat hâlindeyiz. Firmalarımız bu ülkede havalimanı gibi pek çok büyük projeye imza atmıştır. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler, tarihinin adeta altın çağını yaşıyor. İnşallah bu ziyaretimizde hem yatırımları hem de gündemimizdeki diğer meseleleri görüşme fırsatı bulacağız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çabaları neticesinde son 17 yılda Afrika ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 381 artışla 26 milyar dolara ulaştırdıklarını söyledi.

“AFRİKA AÇILIM POLİTİKASINI ÇOK YÖNLÜ VE ÇOK BOYUTLU ŞEKİLDE GELİŞTİRİYORUZ”

Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde 27 Afrika ülkesini ziyaret ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk defa gideceği Gambiya ile bu sayıyı 28'e çıkarmış olacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2003'ten bu yana yürüttükleri Afrika açılım politikasını çok yönlü, çok boyutlu şekilde geliştirdiklerini anlatarak, “Türkiye-Afrika ortaklık zirvelerinin üçüncüsünü bu senenin nisan ayında ülkemizin ev sahipliğinde düzenlemek istiyoruz. Zirve tarihinin tespitiyle ilgili Afrika birliği nezdinde temaslarımız devam ediyor. Şubat ayının ikinci haftasında kesin bir kararın verilmiş olmasını ümit ediyoruz” dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) başta olmak üzere, Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü, Türk Kızılay ve Türk Havayolları gibi birçok kurumla Afrika ülkelerinin kalkınmasına destek vermeye gayret gösterdiklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş adamlarımızla yürüttükleri projelerle Afrika'nın kalkınmasına katkı sunarken, aynı zamanda kıtanın alt yapı ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli rol oynuyorlar. Karşılıklı saygı, eşitlik ve kazan-kazan temelinde Türkiye-Afrika ilişkileri her geçen gün daha da güçleniyor” diye konuştu.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde hasarlı binalar için de çalışma yürütülüp yürütülmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, hasar tespit çalışmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca sürdürüldüğünü, hasar tespitinin yapılarak, süratle buralarda yeniden inşa çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

“BAKANLARIMIZ DEPREM BÖLGESİNDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR”

Artçı sarsıntıların devam ettiğini, dün akşam Malatya'da 5,1 şiddetinde bir sarsıntıya şahit olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gecikmeye lüksümüz yok, gecikemeyiz, geciktiremeyiz. Şu anda 3 bakanımız orada, tüm milletvekillerimiz orada. Bakanlarımız orada tüm ekipleriyle beraber hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor” bilgisini paylaştı.

Sosyal medyadaki provokatif paylaşımlara yönelik soru üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Her şeyden önce bu birlik berberliğe gerçekten destek veren halkımız, vatandaşımız varken bir diğer taraftan da bunun gerek siyasi istismar vesilesi yapan, gerekse orada, ‘millet can derdinde bunlar ise mal derdinde’ anlayışı ile ne yazık ki ‘acaba biz buradan nasıl bir fırsat devşiririz, nasıl bir imkân devşiririz’ bunun için de bir karalama kampanyasını sürdürüyorlar. Hele hele sosyal medyada insanı tahrik eden bazı mesajlar var ki onlar çok çok beter, berbat, ahlaksızca... Örneğin, ‘20 yıldır bu hükümet depreme yönelik ne yapmış’ diyecek kadar. Depremi durdurma şansınız var mı? Böyle bir imkân zaten söz konusu değil. Bunu dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülkenin yapması mümkün değil.’

Bingöl ve Van depremleri sonrasında adeta şehirleri yeniden inşa ettiklerini, özellikle Van’da sosyal donatı alanlarıyla yeni bir Van inşa ve ihya edilerek, yaşam koşullarının düzenlendiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya’da da aynı çalışmaların yapıldığını kaydetti.

“DARBECİ HAFTER LİBYA'DA BÖLÜNMEYE NEDEN OLUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hafter'in Libya'daki saldırıları ve İdlib’deki duruma yönelik bir soru üzerine, Cuma günü Almanya Şansölyesi Angela Merkel'le Berlin sürecini tekrar değerlendirme şansı bulduklarını ve Libya konusunu ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Bir defa Hafter darbecidir. Darbeci Hafter'e niçin bu kadar omuz verdiklerini, destek verdiklerini ben Şansölye Merkel'e de söyledim. 'Bakın dedim şımartıyorsunuz' kendisi de kabul ediyor. Şımarttığınız bu darbeci adam ne yazık ki Libya'da bir bölünmeye ve Libya'da sürekli olarak ateşkes ihlallerine neden oluyor. Hafter şu ana kadar hazırlanan gerek Moskova sürecine destek vermemiştir ki Sayın Putin 'Ben Hafter'i halledeceğim, sen de Serrac'ı hallet demiştir' Sağ olsun Sayın Serrac bizim ricamızı kırmamıştır ve ne dediysek ona uymuştur. Hem Moskova'da hem de Berlin'de uymuştur ama Hafter ne Moskova'da bu sürece uymuştur ne Berlin'de uymuştur. Moskova'dan kaçmıştır adeta. Berlin'de gidip otelde gizlenmiştir. Şimdi bu noktada tabii ki Hafter'in kimlik ve kişilik noktasında ne olduğunu ki bunu geçmişte de kendi yöneticilerine ihanet etmiş olan birisidir ve böyle birisinden hala ateşkes noktasında merhamet beklemek mümkün değil.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası camianın bu durumu iyi bilmesi, anlaması gerektiğini vurgulayarak, “Şimdi işte 5+5 bu noktada asker vermek suretiyle bir süreç başlatılıyor. Şimdi bu sürece 5 isim verdiği için şimdi bunu yine el bebek gül bebek saklıyorlar. Biz oradan bir şey beklemiyoruz” ifadesini kullandı.

İDLİB’DEKİ SON DURUM VE GÜVENLİ BÖLGE ÇALIŞMALARI

İdlib konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef rejim hâlâ ihanetini devam ettiriyor. Hâlâ sivil halkı bombalamak suretiyle öldürüyor. Rejimin bu konudaki duyarsızlığını görmemek mümkün değil. Bu konuda bizler sürekli Sayın Putin'le ve görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu sivil halkı güvence altına almak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınırın Suriye tarafında 30-40 kilometre derinlikte bir bölgede çadır kent değil briketten inşa edilmiş konutlar yapmayı planladıklarını ve inşa sürecinin başladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un davetine icabetle Cezayir'e hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Cezayir’e gitti.

Son Güncelleme: 26.01.2020 12:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15