Erdoğan: "Yılbaşından sonra enflasyonun da düşük faiz ile ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 21. Olağan Genel Kurulu’nda, “Enflasyon ile mücadelemiz var. Yıl başından sonra enflasyonun da düşük faiz ile ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum” dedi. Erdoğan, enerji konusunda ise “Bütün Avrupa ülkeleri, şu anda ‘acaba ne yapacağız, bu kışı nasıl atlatacağız’ diye bunun düşüncesi içerisinde. Ama Türkiye’nin böyle bir sorunu var mı? Yok” diye konuştu.

29 Eylül 2022 Perşembe 15:22
Erdoğan: "Yılbaşından sonra enflasyonun da düşük faiz ile ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 21. Olağan Genel Kurulu’nda, “Enflasyon ile mücadelemiz var. Yıl başından sonra enflasyonun da düşük faiz ile ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum” dedi. Erdoğan, enerji konusunda ise “Bütün Avrupa ülkeleri, şu anda ‘acaba ne yapacağız, bu kışı nasıl atlatacağız’ diye bunun düşüncesi içerisinde. Ama Türkiye’nin böyle bir sorunu var mı? Yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Ankara’da yapılan TESK 21. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“ESNAF KARDEŞLERİMİZ 15 TEMMUZ’DA DARBECİ HAİNLERE GÖĞÜSLERİNİ SİPER ETTİ”

“TESK, 2 milyonu aşan üye sayısıyla beşeri ve iktisadi hayatımızın temel direklerinden biridir. Esnaf ve sanatkar, sokağımızın başında çayımızı yudumladığımız ocak, bizi sevdiklerimizle buluşturan yolların emekçisidir.

15 Temmuz gecesi milletimizin tamamıyla birlikte esnaf kardeşlerimiz, darbeci hainlere göğüslerini siper ettiler.

Birileri bankamatiklere akın ederken, birileri darbecilerle anlaşıp tankların arasından kaçarken, birileri milletin şanlı direnişini televizyon karşısında keyif kahvelerini yudumlayarak seyrederken benim su tesisatçısı, elektrikçi, kunduracı, mobilyacı, kuyumcu kardeşim, gece boyunca tanklara, uçaklara, ölüm kusan silahlara meydan okudu.

“HİÇBİR VATANDAŞIMIZA ‘NEREDE BU DEVLET’ DEDİRTMEDİK”

Devletimiz, salgın döneminde vatandaşını çaresiz bırakmadı. Küresel ticaretin tamamen durma noktasına geldiği o zor günlerde, muhalefetin akla, mantığa, ekonomik hayatın gerçeklerine uymayan abuk sabuk çağrılarına rağmen milletimize bedel ödetecek kararlar almadı. Hangi kesimden olursa olsun hiçbir vatandaşımıza ‘nerede bu devlet’ dedirtmediğimiz gibi, bilakis devlet olarak elimizi taşın altına koyduk.

Gelir kaybı ve kira desteğinin yanı sıra 3 bin lira ve 5 bin lira tutarlı hibe desteklerimiz, esnaf ve sanatkarlarımızın nakit akışlarının korunmasına çok büyük katkı sağladı. Bu kapsamda, 4 ay süreyle verdiğimiz gelir kaybı ve kira desteği ile piyasa aktardığımız kaynak, 4,6 milyar lira dolayındadır. Buna ilaveten uygulamaya koyduğumuz hibe desteklerimizle toplam 4,3 milyar lira tutarında ödeme yaptık.

Yaptığımız düzenlemeyle esnaf ve sanatkarın üzerindeki gelir vergisi yükünü tamamıyla kaldırdık.

“DOSTLARINIZI İYİ TANIYIN”

Elektronik ticaret mevzuatımızdaki en son düzenlemeler sayesinde esnaf kesiminin bu devasa pazardan aldığı pay da artıyor. Teklif Meclis’e geldiğinde methiyeler düzen muhalefetin, kanun çıktıktan sonra dışarıdan gelen talimatlarla iptali için düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürmesini ise sizlerin takdirine bırakıyorum. Bir taraftan çıkıp teşekkür edeceksin, tebrik edeceksin, arkasından da kalkıp işi Anayasa Mahkemesi’ne götüreceksin. Bu ne menem bir şey? Dostlarınızı iyi tanıyın. Sizinle bu yolda yürüyen kardeşlerinizi iyi tanıyın.

Hükümetimizin esnaf ve sanatkarlarımıza sunduğu destekler, elbette sadece salgın dönemiyle sınırlı değildir. Sizin şu anda öyle bir cumhurbaşkanınız var ki… En büyük savaşım faizledir. En büyük düşmanım faizdir. Faizi 12’ye kadar düşürdük. Yeter mi, yetmez. Bunun daha da inmesi lazım.

“ENFLASYONUN DÜŞÜK FAİZ İLE İNECEĞİNİ SAVUNUYORUM”

Enflasyon ile mücadelemiz var. Yıl başından sonra enflasyonun da düşük faiz ile ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum.

Buradan tüm kamu bankalarına sesleniyorum. Siz, kolaylaştırıcı olacaksınız, zorlaştırıcı olmayacaksınız. Dolayısıyla da size böyle bir kredi için başvuran esnafım olduğunda, sanatkarım olduğunda, onlara da imkanlarınız neye el veriyorsa bu desteği kredi konusunda sağlayacaksınız.

“İNGİLTERE’DE STERLİN PATLADI”

Avrupa’sından Amerika’sına, tüm dünya son 40-50 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor. Bakın, şu anda İngiltere’de sterlin patladı. Nereden nereye geldik. Sterlin. Övünüyorlardı; ‘Şuna karşı bu kadar değerliyiz, buna karşı bu kadar değerliyiz’. Ama şimdi, bugün aldığımız haberlerle patladı tabii. Bütün bu sorunlara, şubat ayında Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş eklendi. Çatışmalar ile birlikte enerji fiyatları astronomik rakamlara çıkmış, gıda krizi tehdidi ürkütücü boyutlara ulaşmıştır.

Şu an Avrupa’nın en önemli gündemi, yaklaşan kış mevsimini en az hasarla atlatmaktır. Bütün Avrupa ülkeleri, şu anda ‘acaba ne yapacağız, bu kışı nasıl atlatacağız’ diye bunun düşüncesi içerisinde. Ama Türkiye’nin böyle bir sorunu var mı? Böyle bir derdimiz var mı? Yok.

“PARLAMENTODA YORGAN, BATTANİYE DAĞITIYORLAR”

Bizzat devlet başkanı düzeyinde yapılan enerji tasarrufu çağrılarını eminim sizler de yakından takip ediyorsunuz. Parlamentoda yorgan, battaniye dağıtıyorlar. Takip etmiyor musunuz bunları? Öyleyse gereğini sizler de en güzel şekilde yapacaksınız.   

Bu akşam Putin ile bir görüşmemiz olacak. Ukrayna ile olan sıkıntıları değerlendirme fırsatımız da olacak.

“TÜRKİYE, ANLATILDIĞI GİBİ BİR ÜLKE DEĞİL”

Organize sanayi bölgelerimiz, fabrikalarımız, imalat tesislerimiz harıl harıl çalışıyor. Yollarımız ve otobanlarımız… Herhalde otobanların halini görüyorsunuz. TIR’lar nasıl çalışıyor; otomobiller, kamyonlar nasıl çalışıyor. Araç kullanırken zorlandığınızın farkındasınız. Bu, bir şeyi gösteriyor. Demek Türkiye, öyle anlatıldığı gibi bir ülke değil.

“İSTİHDAMDA 31 MİLYON SINIRINA DAYANDIK”

Avrupa’daki havalimanları krizlerle boğuşurken İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen, yolcu ve kargo noktasında bu trafikte de korkutuyor. İş gücüne katılım oranımız artmasına rağmen istihdamda 31 milyon sınırına dayandık. En büyük sıkıntımız olan hayat pahalılığı ve enflasyon sorununu çözmek için gayretle çalışıyoruz. 20 yıldır insanımızı nasıl enflasyona ezdirmediysek bugün de tarımda açıkladığımız yüksek alım fiyatlarından ücretli çalışanlara yönelik maaş zamlarına, sosyal destek programlarımızdan hibe ve desteklere kadar pek çok tedbirlerle toplumumuzun tüm kesimlerine sahip çıkıyoruz. Ama bir gerçek var. Paradan para kazanmaya alışmış tufeylilerin ve mandacı iktisatçıların artık hiçbir geçerliliği kalmamış. Eski modellere dayalı ezberlerine itibar etmiyoruz.”

Son Güncelleme: 29.09.2022 15:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15