Erkan Aydın, yabancılara satılan toprak miktarını açıkladı

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, 20 yılda AKP iktidarında, yabancılara toplam 25 milyon metrekare arazi, arsa, dükkan, daire satıldığını, 280 bin taşınmazın da yabancılara verildiğini söyledi.

30 Kasım 2022 Çarşamba 12:13
Erkan Aydın, yabancılara satılan toprak miktarını açıkladı

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, AKP döneminde, yabancıların Türkiye’de edindiği mülklerin fazlalığına dikkat çekti.

"AKP yabancılara mal, mülk satışını kolaylaştırdı"

Sözcü'nün haberine göre, CHP Milletvekili Erkan Aydın, şöyle konuştu:

“Atatürk, 1925 yılında Köy Kanununda değişiklik yaparak, sadece şehir merkezlerinde, 300 metre kareyi geçmeyecek kadar alanın satışına izin vermiş. Belediye olmayan yerlerde yani tarlada, bağda, bahçede ise satışa asla izin vermemiş. 1934 yılında çıkardığı Tapu Kadastro Kanunu ile de bunu güçlendirmiş.

Peki, neoliberalizm dedikleri emperyalizm, yabancılar, kapitalistler ne yapmışlar, 24 Ocak kararlarından sonra ilk defa 1984’te Özal ile bunu gevşetmeye çalışmışlar. Çok başarılı olamamışlar. Ta ki, AKP tek başına iktidara geldiğinde, hemen 2003 yılında, bu kanunda değişiklik yapmış ve yabancılara mal, mülk satışını kolaylaştırmış.

Bunun için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Anayasa Mahkemesi 2005 yılında bunu iptal etti. O iki yıllık süreçte, sizin tabirinizle ‘Atı alan Üsküdar’ı geçmiş.’ Bir düzenleme daha yaparak 2005 yılı sonunda, iyice önünü açmışsınız."

"Siz önünün açtınız"

“Tarih tekerrürden ibarettir” diyen Erkan Aydın, şöyle devam etti:

“Osmanlı, kendi bünyesindeki, İngilizlerden aldığı paralara ve altınlara karşılık gitti bir çok idaresini, toprağını ipotek ettirdi. Bugün de Dünya Bankası, IMF, Avrupa Birliği Katılım Ortaklığı, aynı koşullarda bu kanunu daha siz göreve gelir gelmez 6 ay sonra bu kanunu çıkarttı sizlere. Niye? Ülkenin en acil meselesi o muydu. Hayır!

Yüz yıl önce çünkü Lozan’da yapamadıklarını, masa başında yaptıramadıklarını Lord Curzan o zaman söylüyordu; ‘Şimdi bir takım kazanımlar sağladınız. Ama bizim paramız var. Parayla birgün, işgal edipte yapamadıklarımızı masa başında ve paramızla yapacağız’ dedi. Ve siz bu kanunu getirerek ülkede 25 milyon metre kare ki, hala devam ediyor. 280 bin taşınmazın satışının önünü açtınız.

"Varlık Fonu, Sayıştay denetimine dahil değil"

Varlık Fonu, Sayıştay denetimine dahil değil. Türkiye’nin en değerli kurumlarını içine koydunuz. Ve onu ipotek göstererek, sadece İstanbul Finans Merkezi’nde 2 milyar Euro o ipoteğe karşılık para kullandınız. Ne yaptınız o parayı. Gittiniz Ağaoğlu’nu kurtardınız. Onun borçlarını ödediniz ve Türkiye’nin en güzide kurumlarını da adeta yabancılara yarın bu paralar ödenmediğinde, el koyacağı bir biçimde ipotek yaptırdınız.

Atatürk, o dönem Osmanlı’nın yaşadığı, gelen paralarla saraylar yaptırılıp ki, bu dönemde aynı. O borç parçalarla zevki sefa sürerek, daha sonra da ödeyemeyince Osmanlı topraklarına el koyulduğu süreci yaşamış bir toplum, maalesef bugün aynı süreci yaşıyor. Sizin bu yanlıştan dönme şansınız yok, gördük. Çok değil 6 ay sonra yapılacak olan ilk seçimde bu yanlışı düzelteceğiz ve tam bağımsız Türkiye’yi tekrar kıracağız."

Son Güncelleme: 30.11.2022 13:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15