Esnaftan "İş yeri kiralarına da yüzde 25 sınırı getirilsin" talebi

Kış dönemi ile birlikte yüksek faturaların zorladığı iş yeri sahipleri yüksek kira zamlarına konutlarda olduğu gibi sınırlama istiyor .

12 Kasım 2022 Cumartesi 09:33
Esnaftan "İş yeri kiralarına da yüzde 25 sınırı getirilsin" talebi

Kış dönemi ile birlikte yüksek faturaların zorladığı iş yeri sahipleri, yüksek kira zamlarına konutlarda olduğu gibi sınırlama istiyor .

Sözcü'de yer alan habere göre, fahiş fiyat artışları nedeni ile enerji faturası da yüksek olan iş yerlerinin ve esnafın sıkıntı yaşadığını kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, “Kira en büyük maliyet. İş yapan dükkanı mal sahibi bıktırıyor, çık diyor. Pandemi sürecinde yaşanan kayıplar nedeni ile iş yeri kiraları yüzde 25 ile sınırlandırılsın. Girdi maliyetlerinin en önemli kalemi kira, ikincisi doğalgaz ve elektrik faturaları. 3-4 katlık artışlarla bunlarda çok astronomik rakamlara ulaşıldı” dedi.

Bendevi Palandöken, iş yerlerinin büyük masraflarla açıldığını ve daha sonra kira artışlarının bu yatırımları zora soktuğunu kaydetti. “Yaptığınız iş fırıncılıksa, kuaförlükse, bakkallıksa en az 300-500 bin TL demirbaş alıyorsunuz. Bir-iki yıl oraya müşteri çekmek için mücadele ediyorsunuz sonra geliyor mal sahibi ya kirayı artır diyor ya çık diyor. Çık dediğinde kirayı artırmak zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullanan Palandöken, burada yapılacak bir sınırlamanın enflasyonla mücadeleye de katkı sağlayacağını aktardı. Geçen günlerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararı da hatırlatan Palandöken, “MEB kamuya ait okullarda kirayı yüzde 25 ile sınırlanırdı, çok iyi oldu. Bu yerel yönetimlere ve vakıflara da yayılabilir” dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiralara yüzde 25'in üzerinde artış yapılamayacağı belirtilmişti. Burada düzenlemenin kapsamı sadece konut amaçlı kullanılan gayrimenkullerle sınırlı tutulurken, ticari gayrimenkuller ve iş yerlerinde kira artışı hâlâ enflasyon üzerinden gerçekleştiriliyor.

Son Güncelleme: 12.11.2022 11:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15