İsmail Saymaz: TCDD’de “Demirtaş” sürgünü

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık Anonim Şirketi’nde avukatlık yapan İ.K.’nin, Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’’ın “Leylan” adlı romanını bulundurduğu için amiri tarafından polise ihbar edilip İzmir’den Malatya’ya sürüldüğünü yazdı.

08 Aralık 2022 Perşembe 09:18
İsmail Saymaz: TCDD’de “Demirtaş” sürgünü

“Olay TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin İzmir Hukuk Müşavirliğinde meydana geliyor” diyen Saymaz, tutanaklara dayandırdığı yazısında, İ.K.’nin aynı odayı paylaştığı Hukuk Müşaviri Vekili E.K. ile arasında gerilim olduğunu kaydetti. İ.K.’nin çekmesinde “yasaklı” olduğunu iddia ettiği “Leylan” kitabını şikâyet edenin de gerilimli oldukları E.K. olduğunu aktaran Saymaz, şunları aktardı:

“Üç yıl önce çıkan ‘Leylan’ hakkında toplatma kararı olmadığı için polisler bir işlem yapmadan geri döndü. Savcılık soruşturmaya açmaya gerek görmedi. İ.K., hakaret ve iftiranın yanı sıra kişisel verileri hukuka aykırı şekilde ele geçirmekten de şikayetçi oldu. E.K., ifadesinde, ‘çekmece operasyonu’nu bütün ayrıntılarıyla anlatıyor. ‘Bu kitabı günler öncesinden birkaç kere ve tekerrürle okuduğunu bizzat gördüm’ diyor.

Şöyle devam ediyor: ‘Memur olduğunu, siyasi propaganda içerebilecek kitapları ve yayınları getirmemesi gerektiğini, kendisiyle aynı odayı paylaştığımdan tarafımı ve kurumumuzu zan altında bırakacağını belirttim. Bir daha getirmeyeceğini söyleyerek, ‘Şimdilik üst çekmecemde bulunsun, öğle arası evime götüreceğim, lütfen tutanak tutma’ dedi.’

E.K., tartışmanın çıktığı gün İ.K.’nin odasının değiştirilmesi ve eşyalarının taşınması talimatının verildiğini kaydederek, ‘Taşınma sırasında şahsa ait kitap tarafımca fark edilmiştir. Uyarmama rağmen kitabı götürmediği ve açık alanda bıraktığı sabittir’ diyor.

İ.K. ayrıca İzmir Barosu’na başvurarak, E.K.’ye disiplin cezası verilmesini istedi. Dilekçesinde, ‘E.K.’nin arama ve tutanak eylemi gerçekleştirmesini izlediği polis dizilerine bağlamaktayım. Suç işlemiş, tutanak tutarak bu durumu tescillemiştir’ diyor. İ.K., kitabın kendisine ait olmadığını savunuyor. Ekliyor: ‘Leylan’ yasaklı kitaplar arasında değildir. Nesinin suç olduğunu anlayabilmiş değilim. E.K.’nin düşünce ve ifade özgürlüğü kavramını fakülte ve meslek hayatında öğrenmediği kanaatindeyim.’

Sadece Avukat E.K. mi düşünce ve ifade özgürlüğü kavramını bilmiyor sanıyorsunuz! İ.K., iki ayrı suçtan şikayetçi olurken, E.K de genç meslektaşını kuruma şikâyet etti. TCDD, idari soruşturma çerçevesinde, ‘hukuk müşavirliğinin önerisi ve hizmet gereği’ dün İ.K.’yi dün Malatya’ya sürdü.

Demirtaş’ın ‘Leylan’ adlı romanını okumamış olanlar ‘Leylan ne demek?’ diye soracaktır. Leylan… Kürtçe bir sözcük. Türkçe’de ‘serap’ anlamına geliyor. Adı var, kendi yok olan yani. ‘Türkiye’de demokrasi var’ demek gibi bir şey!”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Son Güncelleme: 08.12.2022 10:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15