SGK'nın açığının yıl sonunda 50 milyar liranın üzerine çıkması bekleniyor

CHP'nin raporuna göre SGK’nin bütçeden finanse edilen finansman açığı bu yıl 37.9 milyar liraya kadar yükseldi.

06 Aralık 2022 Salı 09:14
SGK'nın açığının yıl sonunda 50 milyar liranın üzerine çıkması bekleniyor

CHP'nin raporuna göre SGK’nnın bütçeden finanse edilen finansman açığı bu yıl 37.9 milyar liraya kadar yükseldi. SGK’nın finansman açığının bu yıl 50 milyar liranın üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporunda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) açıklarına dikkat çekildi.

Rapora göre, SGK’nnın bu yılın ilk dokuz aylık dönemindeki toplam gelirleri (bütçeden yapılan transferler dahil) yüzde 51.3 oranında artarak 700 milyar liraya yükselirken, giderler ise yüzde 52.3 oranında artarak 738 milyar lira oldu.

Cumhuriyet'in haberine göre; SGK’nın bütçeden finanse edilen finansman açığı bu yıl ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74.4 oranında artarak 21.7 milyar liradan 37.9 milyar liraya kadar yükseldi. 2021 yılının tümünde 21 milyar lirada kalan SGK’nın finansman açığının bu yıl 50 milyar liranın üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Raporda, şöyle denildi:

“Nitekim SGK’nin kendi mali istatistiklerinde finansman açığının 37.9 milyar lira olarak gösterildiği ocak-eylül dönemine ilişkin merkezi yönetim bütçe istatistiklerinde sosyal güvenlik açıklarının finansmanı için aktarılan tutarın 49 milyar lira olduğu görülüyor. Bütçeden aynı dönemde SGK’ye açığın finansmanı da dahil yapılan toplam transferler ise yüzde 55 oranında artarak 301 milyar lirayı buluyor.”

Raporda, genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödenen kişi sayısına da yer verildi. Buna göre, ocak-eylül döneminde 6 milyon 934 bin 830 kişinin genel sağlık sigortası primleri, kendi ödeme güçleri olmadığı için devlet tarafından karşılandı. 

Son Güncelleme: 06.12.2022 11:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15