Spot elektrik tavan fiyatı yüzde 48 arttı

Enerji borsasında spot elektrik fiyatına uygulanan tavan fiyat, 728 TL'den, 1078 TL'ye çıkarıldı. Yüksek maliyet nedeniyle çalışamayan kimi santraller devreye girebilecek.

15 Ekim 2021 Cuma 10:36
Spot elektrik tavan fiyatı yüzde 48 arttı

Enerji Günlüğü'nün  göre enerji krizi, Türkiye Enerji Borsası üzerinde de etkisini gösteriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Enerji Borsası'nda uygulanan tavan fiyatın belirlenmesinde kullanılan formülü güncelledi.

Buna göre daha önce "iki ay öncesinden başlamak üzere son 12 aylık ortalamanın iki katı" olarak uygulanan tavan fiyat, bundan böyle "son iki aydan başlamak üzere son 12 aydaki ortalama fiyatın 3 katı" şeklinde uygulanacak.

Tavan 1.5 katına çıktı

Yapılan güncellemeyle Ekim 2021 için 728 TL olarak hesaplanan spot elektrik piyasası tavan fiyatı, 1078 TL'ye çıkmış oldu. Tavan fiyat ekim 2021 üzerinden uygulanacak olup, bundan sonraki fiyatlar yeni tarifeye göre belirlenecek.

EPDK'nın söz konusu formül değişikliğiyle fiilen tavanı yukarı çekmesi, girdi maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle devre dışı kalan ya da kalmak üzere olan bazı termik santrallerin üretim yapmasının önünü açtı. Söz konusu santraller kilovatsaat başına üretim maliyetinin, önceki formülle belirlenmiş tavan fiyatların üzerine çıktığı gerekçesiyle çalışamıyor ya da çalıştırılmıyordu.

Son Güncelleme: 15.10.2021 11:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15