Suriyeliler oluşturulacak güvenli bölgeye gitmek istemiyor!

Araştırmacı Adil Gür, Türk-İş Genel Kurulu’nda sığınmacılarla ilgili sunum yaptı. Gür’ün araştırmasına göre Suriyelilerin yüzde 44’ü oluşturulacak güvenli bölgeye gitmeyeceğini bildirdi. Yüzde 30’u da “Belki giderim, belki gitmem” yanıtını verdi.

06 Aralık 2019 Cuma 11:53
Suriyeliler oluşturulacak güvenli bölgeye gitmek istemiyor!

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre;  Suriyeliler Türkiye’ye ekonomik nedenlerle geldiklerini belirtiyor. “Ülkenize yeniden dönmeyi düşünüyor musunuz” sorusuna 4 göçmeden biri “Dönmek istiyorum” yanıtını verdi. Yüzde 40’ı ise “Ben ülkeme dönmek istemiyorum” dedi. “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık verirse Türkiye’de kalır mısınız” sorusuna yüzde 44’ü “Kalırım” yanıtını verdi. Buna karşın yüzde 23’ü ise bu soruyu “Ne olursa olsun ben ülkeme dönmek istiyorum” diye yanıtladı. “Avrupa’ya ya da başka ülkeye gider misiniz” sorusuna ezici çoğunluk “Hayır, gitmem” yanıtı verdi. “Türkiye’de ailenizden kimler var” sorusu üzerine Suriyelilerin neredeyse tamamı ailesiyle yaşadığını bildirdi.

Suriyelilerin dışındaki sığınmacılar ise daha çok ailesi olmadan Türkiye’de yaşıyor. “Türkiye’de mutlu musunuz” sorusuna yüzde 85 “Türkiye’de yaşamaktan mutluyuz”, “Türkiye’de kendinizi güvende hissediyor musunuz” sorusuna ise neredeyse yüzde 100’e yakın oranda “Güvende hissediyoruz” karşılığı geldi. Göçmenler Türkiye’de geleceklerinin çok iyi olacağını da düşünüyor. “Kötü olacak” diyenler yüzde 10’un altında kaldı. Devletin yaklaşımından, sağlık hizmetinden memnun olanların oranı yüzde 85’lere ulaşıyor.  Gür, Türkiye’de kalma süresi uzadıkça ülkelerine dönme isteğinin düştüğüne de dikkat çekti.  Araştırmaya göre büyük bölümünü Suriyelilerin oluşturduğu sığınmacılar ortalama 2 bin liranın altında rakamlarla geçinmeye çalışıyor. Buna karşın hayatlarından memnun olduklarını dile getiriyorlar. 

Son Güncelleme: 06.12.2019 12:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15