Orhan Kemal'in evi yıkıldı yıkılacak!

Müfettişler Müfettişi, Evlerden Biri, Sokakların Çocuğu, Suçlu adlı romanlarını işte bu evde yazdı Orhan Kemal. Müze olması gereken ev, yıkıldı yıkılacak.

21 Ocak 2020 Salı 09:52
Orhan Kemal'in evi yıkıldı yıkılacak!

Çağdaş Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Orhan Kemal'in 1954-1966 yılları arasında 12 yıl boyunca kiracı olarak oturduğu Fatih Cibali'deki kargir ev, bugün zor ayakta duruyor. Gölgede birçok tarihi ev restore edilip yenilenirken 'Yazar Orhan Kemal Sokağı' 14 numaradaki ev, ilk günkü haliyle duruyor. Evin dış yüzeyinde derin çatlaklar bulunuyor. Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunarak, "Oranın müze olması lazım" dedi.

Orhan Kemal, 'Müfettişler Müfettişi', 'Evlerden Biri', 'Sokakların Çocuğu', 'Suçlu' adlı romanlarını bu evde yazdı. '50 Kurus' adlı öyküsünde anlattığı, gazete dağıtıcısı çocuğun "Gazete, havadiis!" diye bağırmasını bu evden duydu her sabah. Babasının yolundan giden, kitaplar yazan Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü bu evde doğdu. Öğütçü için çok anlamlı olan babasının kucağında daktilo başındaki siyah beyaz fotoğraf da bu evde çekildi. 

Hürriyet gazetesinden Özgür Altuncu'nun haberine göre Işık Öğütçü, "9 yaşına kadar oradaydım. Ev fareliydi. Tavan arasında da dolaşırdı fareler. Öyle küçük değil, büyük fareler dolaşırdı. Babam onlara 'Konstantin'in fareleri' derdi. Eski Bizans semti olduğu için farelere bu ismi vermişti. Mutfağı çökertmişlerdi kemire kemire"diye anlattığı evin müze olmasını istiyor. Öğütçü evi satın almak için girişimlerde bulunmuş ama mal sahibi olumsuz yanıt vermiş. Yıllar sonra satın alması teklif edilince de maddi durumu el vermemiş.

"Önce bir dernek tabela koydu. 'Orhan Kemal bu evde yaşadı' diye. Sonra tabelayı söktü birileri. Fatih Belediyesi yeniden tabela astı. Onu da söküp attılar. En son kâğıt üzerine yazılarak konuldu babamın o evde yaşadığı bilgisi. Ama böyle olmaz. Oranın müze olması lazım" diyen Işık Öğütçü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) çağrıda bulundu.

Son Güncelleme: 21.01.2020 13:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15