Aile Bakanlığı ile Muradiye Vakfı arasında imzalanan protokol Meclis'te!

HDP Adana Milletvekili Meral danış Beştaş, Aile Bakanlığı ile Muradiye Vakfı arasında imzalanan protokole ilişkin TBMM Başkanlığına önerge verdi. İşte o önerge.

07 Ağustos 2017 Pazartesi 15:31
Aile Bakanlığı ile Muradiye Vakfı arasında imzalanan protokol Meclis'te!

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı  Fatma Betül SAYAN KAYA tarafından Anayasa'nın 98 inci ve İçtüzüğün 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ve talep ederim.

Kamuoyuna yansıyan haberlerde yer aldığı üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Nakşibendi tarikatının Ankara kolu olarak bilinen Muradiye Kültür Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında Ankara’da 31 çocuk evi açıldığı iddia edilmektedir. Apartman dairesi şeklindeki bu evlerde 5 ya da 6 çocuğun kaldığı ve çocukların bakımı için ise 3 personelin görevlendirildiği, protokol kapsamında vakfın 3 çocuk evi daha açacağı ifade edilmektedir. Öte yandan bu evlerde kalan çocukların umre gezisi, iftar programları, Kutlu Doğum Haftası adı altındaki çeşitli etkinliklere katıldıkları da bilinmektedir.

Bahse konu protokolün amacı “korunmaya muhtaç çocukların barınması ve topluma kazandırılması” olarak açıklanmış olup protokolle “çocuk evi” altında kurulan, tarikata bağlı evlerin masraflarının ve personelin maaşının bakanlık bütçesinden karşılanması garantisi verildiği de kamuoyuna yansıyan bilgiler arasındadır. Buna karşın vakfın da  mevzuat nedeniyle karşılanamayan ihtiyaçlar ile mevzuatta belirlenen miktarlar dışındaki masrafları karşılamayı taahhüt ettiği kamuoyuna yansımıştır. Ayrıca vakıf; çocuklara “koruyucu aile” olabilecek gönüllü aile bulma çalışmaları ile 18 yaşını doldurmalarının ardından ev kurmalarına yardımcı olmayı da  üstlenmiştir. 

Bakanlık ile Muradiye Vakfı arasında  2013 yılında varılan protokolün geçerlilik süresi ise 10 yıl olarak belirlenmiş olup 2023 yılına kadar Muradiye Vakfı’nın ihmal ve istismar mağduru çocuklar için “çocuk evi” kurmasının önünü açan protokolün süresinin bitimine 6 ay kala yazılı olarak uzatılmayacağı, bildirilmemesi halinde ise 10 yıl daha protokolün devamı kararlaştırılmıştır. 

Bu bağlamda;

1- Söz konusu protokolün imzalanma gerekçesi nedir?

2-) Bakanlığınız tarafından bu kapsamda imza edilen başka protokoller var mıdır? Var ise kapsamı nedir ve karşı tarafı kimdir?

3-) Kamuoyunda Ankara ilinde Muradiye Vakfına bağlı 31 çocuk evi olduğu ifade edilmekte olup bu sayı doğru mudur? Türkiye genelinde Muradiye Vakfına bağlı "çocuk evi" sayısı nedir?

4-) Bakanlığınız "ihmal ve istismar mağduru" çocukları neden tarikatlara emanet etmiştir?

5) "İhmal ve istismar mağduru çocukların" korunması görevi Bakanlığınıza ait değil midir? Bu görevi neden vakıf ve cemaatlere devrediyorsunuz?

6-) Ensar Vakfına bağlı çocuk evlerinde meydana gelen cinsel istismar vakası henüz toplum belleğinde yerini korurken yeni bir elim olaya sebebiyet verecek protokole neden imza attınız? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak "ihmal ve istismar mağduru" çocukları korumak birincil göreviniz iken neden bu çocukları yeni mağduriyetlere teslim ediyorsunuz?

7-) Türkiye'de bu şekilde çocuk evi adı altında faaliyet yürüten kaç ev vardır? Kaç çocuk bu evlere teslim edilmiştir?

8-) Çocukların denetlenemeyen umre gezisi, iftar programları gibi etkinliklere katılmalarına dair onay Bakanlığınız tarafından mı verilmektedir?

9-) Tarikat evlerinde kalan çocukların koşullarına ilişkin denetimler ne şekilde yapılmaktadır?

10-) Tarikat evlerinde kalan çocukların istismara maruz kalma riskini neden Bakanlık üzerine almıştır?

11-) Muradiye Vakıflarına bağlı evlerde kalan çocukların Ensar Vakfında yaşanan mağduriyete maruz kalmasının sorumlusu kim olacaktır? 

12-) Söz konusu protokolün iptal edilmesi ile çocukların eğitim ve gelişimlerine uygun koşulların sağlanması gündeminizde olacak mıdır?"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15