"AKP İktidarında Camiyi Depo Yaptılar!"

“Cumhuriyet’in ilk yıllarında camilerin kapatıldığı ve depoya dönüştürüldüğü” iftirasını dillendiren AKP iktidarında, 500 yıllık cami ve avlusundaki kabirler talan edilip depoya dönüştürüldü. CHP’li Mahmut Tanal, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

13 Mayıs 2019 Pazartesi 09:50
"AKP İktidarında Camiyi Depo Yaptılar!"

Defineciler tarafından talan edilen İstanbul Fatih’teki tarihi Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii’nin kaderine terk edilmesi, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal tarafından soru önergesiyle Meclis gündemine taşındı. 

KENDİSİNE MUHAFAZAKAR DİYEN BİR PARTİNİN İKTİDARINDA…

500 yıllık geçmişe sahip caminin tinercilerin ve kağıt toplayıcılarının mekanı haline geldiğini, kağıt toplayıcılarının cami avlusunu adeta bir depo gibi kullandığını, definecilerin camiyle birlikte avludaki kabirleri de talan ettiğini hatırlatan CHP’li Tanal, kendisini muhafazakar bir parti olarak tanımlayan AK Parti iktidarı döneminde tarihi bir caminin harabeye dönüştürüldüğüne dikkat çekti. 

“ASIL CAMİYİ DEPOYA DÖNÜŞTÜREN BİZMİŞİZ DEYİP…”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii’nin restorasyon çalışmalarının neden durdurulduğunun cevabını bekleyen Tanal, “Cumhuriyetin ilk yıllarında camilerin depoya dönüştürüldüğü” şeklinde mesnetsiz bir iddiayı dillendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına karşı, ‘Asıl camiye, ecdada saygısı olmayan, ibadethaneleri depoya dönüştüren bizmişiz’ deyip istifanızı sunma cesaretini gösterebilir misiniz?” diye sordu. 

BU NE YAMAN ÇELİŞKİ? 
CHP’li Mahmut Tanal ayrıca, yeni cami açılışlarının kamuoyunda oluşturduğu izlenimden hareketle “Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cami merkezli hayatı özendirmemiz gerekiyor” diyerek bir yandan yeni camilerin açılışını yaparken, bir yandan ecdadın yaptığı camilerin tahrip edilmesine göz yumulması, kaderine terk edilmesi tutarsızlık ve çelişki değil midir?” sorusunu yöneltti. 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi aynen şöyle: 


1- İstanbul Fatih’te bulunan 500 yıllık Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii, defineciler tarafından kazılarak adeta köstebek yuvasına dönüştürülürken Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin ve Bakanlığın bu durumdan hiç haberi olmadı mı? Şayet bu durumdan haberiniz olduysa tarihi caminin talan edilmesine neden göz yumdunuz? İhmalden dolayı soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

2- Defineciler tarafından talan edilen tarihi caminin aynı zamanda tinercilerin ve kağıt toplayıcılarının mekanı haline geldiği, kağıt toplayıcılarının 5 asırlık cami avlusunu adeta bir depo gibi kullandığı iddiaları doğru mudur? Aynı zamanda avludaki kabirlerin de talan edildiği bilgisi doğru mudur?


3- 1511 yılında yaptırılan Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii’nin restorasyonuna 2016 yılında başlanmıştı. Ancak restorasyon çalışmaları yarıda kaldı. Restorasyon çalışmalarının durdurulmasının, tamamlanmamasının sebebi nedir? Restorasyona yeniden başlanması konusunda gerekli adımları atacak mısınız? 

4- Kendisini muhafazakar bir parti olarak tanımlayan AK Parti iktidarı döneminde tarihi bir caminin harabeye dönüştürülmesini nasıl açıklıyorsunuz? Ecdadın kemiklerini sızlattığınızı düşünüyor musunuz? 

5- “Cumhuriyetin ilk yıllarında camilerin depoya dönüştürüldüğü” şeklinde mesnetsiz bir iddiayı dillendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına karşı, “Asıl camiye, ecdada saygısı olmayan, ibadethaneleri depoya dönüştüren bizmişiz” deyip istifanızı sunma cesaretini gösterebilir misiniz? 

6- Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cami merkezli hayatı özendirmemiz gerekiyor” diyerek bir yandan yeni camilerin açılışını yaparken, bir yandan ecdadın yaptığı camilerin tahrip edilmesine göz yumulması, kaderine terk edilmesi tutarsızlık ve çelişki değil midir?

7- Tarihi camiyi korumaya alacak mısınız, yoksa camiyi definecilerin, tinercilerin ve kağıt toplayıcılarının insafına mı terk edeceksiniz?    

Son Güncelleme: 13.05.2019 10:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15