Bireysel silahlanma artıyor! Okullarda, evlerde, sokakta...

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de Türkiye’de giderek artan bireysel silahlanmanın nedenlerinin araştırılması, kontrolsüz bireysel silahlanma ile yaşanan can kayıplarının, yaralanmaların, sakatlanmaların oranlarının belirlenerek, gerekli önlemlerin alınması ve önleyici politikaların oluşturulması amacıyla araştırma önergesi verdi.

08 Haziran 2019 Cumartesi 11:19
Bireysel silahlanma artıyor! Okullarda, evlerde, sokakta...

Tüm dünya devletlerinin ortak ve çözüm bekleyen sorunlarının başında gelen bireysel silahlanma, ülkemizde de büyük bir sorun olarak karşımız çıkıyor.

Hemen her gün basın yayın organlarına yansıyan haberler, isteyen herkesin, çocukların dahi kolayca silaha erişebildiğine işaret ediyor.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de Türkiye’de giderek artan bireysel silahlanmanın nedenlerinin araştırılması, kontrolsüz bireysel silahlanma ile yaşanan can kayıplarının, yaralanmaların, sakatlanmaların oranlarının belirlenerek, gerekli önlemlerin alınması ve önleyici politikaların oluşturulması amacıyla araştırma önergesi verdi.

Türkiye’de bireysel silahlanmanın giderek arttığını, hemen her gün bu silahlarla işlenen bir cinayeti konuştuğumuzu belirten Emir, bireysel silahlanma ve silah şiddeti üzerine uzman bir şirket olan Small Arms Survey’in yaptığı araştırmaya göre, dünyadaki bir milyardan fazla ateşli silahın yüzde 85’inin sıradan insanlarda, yüzde 13’ünün askeri cephaneliklerde, sadece yüzde 2’sinin de emniyet güçlerinin elinde bulunduğunu ifade etti.

Önergesinde “ Türkiye'de bireysel silahlanma yapısal ve sosyal bir sorun olmakla birlikte, uzmanlar özellikle de ruhsatsız silah temininde büyük artış olduğuna dikkat çekmektedir.” diyen CHP’li Emir, Emniyet Genel Müdürlüğü 2017 yılı bireysel silahlanma raporuna dikkat çekerek son 2.5 yılda 250 bin silah ruhsatı verildiğini, son 10 yılda ruhsatlı ateşli silahlarla 25 bin, ruhsatsız ateşli silahlarla da 159 bin suç işlendiğini dile getirdi.

Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan silahlanma çağrılarının da sıklıkla kamuoyu gündemine geldiğini, bu çağrılar ile ilgili herhangi bir yaptırımda bulunulmamasının da  kamuoyunda bireysel silahlanmayı özendirmesi nedeniyle tartışmalara neden olduğuna dikkat çeken Emir, araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi.

“ 2015 yılında 2 bin 175 olarak kaydedilen silahlı şiddet vakası sayısı, 2018'de 3 bin 679'a yükselmiştir. Ayrıca sonu yaralama ve öldürmeye varan silahlı şiddette son 4 yılda yüzde 69 artış olduğu, Marmara Bölgesi’nin silahlı şiddet vakası sayısında, Orta Anadolu’nun ise artış oranında başı çektiği ifade edilmektedir. 2015 yılına göre Marmara Bölgesi'nde silahlı şiddet vaka sayısının yüzde 88 artışla 548'den bin 32'ye yükseldiği, yüzde 128'lik artışın yaşandığı İç Anadolu'da da 283'ten 646'ya ulaştığı belirtilmektedir.”

Türkiye’de ruhsatsız silah oranının %85 olduğunu ifade eden Emir, bireysel silahlanmanın nedenlerinin araştırılması, kontrolsüz silahlanma ile yaşanan can kayıplarının, yaralanmaların, sakatlanmaların oranlarının belirlenerek, gerekli önlemlerin alınmasıve önleyici politikaların oluşturulması amacıyla komisyon kurulmasını istedi.

Son Güncelleme: 08.06.2019 12:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15