BOR’lu temizlik ürünü umut veriyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ‘Bor tesislerinin faaliyete geçme tarihleri ile bor deterjanı üretim ve satışına ilişkin’ yönlendirmiş olduğu yazılı soru önergesine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yanıt verdi.

07 Aralık 2019 Cumartesi 12:00
BOR’lu temizlik ürünü umut veriyor

umhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Bakan Fatih Dönmez, Bor karbür üretimi amacıyla yapılması planlanan tesisin 2 yıl içerisinde tamamlanacağını, 2019 yılında %90 kapasite ile 28.031 ton bor temizlik ürünü üretilip bunun 24.572 tonunun satışının yapıldığını bildirdi. Geriye kalan miktarın satış sürecinin devam ettiğini ifade eden Bakan Dönmez, 2019 yılına ait gelir ve gider tutarlarının yılsonunda bilanço değerlerine bağlı olarak belirleneceğini söyledi.

“Eti Matik'in öncelikle tüm kamu temizliğinde kullanımına yönelik destek oluşturulmalıdır.”

KİT Komisyonu üyesi olduğu dönemde bu konuyu izlemeye başladığını dile getiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "2014 yılında 3 bin 258 ton üretim, 2 bin 128 ton satış; 2015 yılında 3 bin 646 ton üretim, 3 bin 152 ton satış; 2016 yılında 3 bin 578 üretim, 2 bin 720 ton satış sağlanmıştı. Bu ürüne yönelik üretim sürecinden vazgeçilmemesi, ürün çeşitliliğini artırarak pazara ve rekabet şartlarına uygun işler yapılması gerekir.  Ancak rekabet yoğun bir alanda; kalite, seri üretim, pazarlama ile ilgili gereken sağlanmalıdır ve tüketiciye ulaşıp sonuç alacak yöntemler doğru kullanılmalıdır. Eti Matik'in öncelikle tüm kamu temizliğinde kullanımına yönelik destek oluşturulmalıdır. Bilinirliği ve aranırlığı oluştuğunda bu düzenleme serbestleşir. Daha uygun bir fiyatla pazarda yer bulacak Eti Matik, bor madeni için ciddi bir pazar yaratabilir. Ayrıca Eti Matik, petrol türevleri, fosfat, dolgu maddeleri gibi kimyasal katkı maddesi içermemesi sebebiyle doğaya ve canlılara da dost bir üründür” dedi..

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde Ferrobor, Bor Nitrür, Bor Karbür üretme kabiliyetine sahip tesislerin tamamlanarak faaliyete geçmesi ile ilgili herhangi bir tarih planlaması var mıdır? Bor deterjan üretimi ile ilgili olarak ne kadarlık bir üretim sağlanmış olup, ne kadar satış yapılmıştır? Yukarıda anılan deterjan satışları ile ilgili olarak gelir ve gider tutarları ne kadardır? İlgili üretim ne kadarlık bir kapasite oranı ile devam etmektedir?” şeklindeki sorularına yanıt istemişti.

Bakan Fatih Dönemez’in yanıtı şu şekilde:

“Bor karbür üretimi amacıyla yapılması planlanan tesisin 2 yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. 2020 yılı yatırım programında yer alan Ferrobor ve Bor Nitrür tesisleri için planlama ve ihale dokümanı hazırlık çalışmalarına ise devam edilmektedir.

2019 yılında %90 kapasite ile 28.031 ton bor temizlik ürünü üretilmiş, 24.572 ton satış yapılmış ve geriye kalan miktarın ise satış süreçleri devam etmektedir. 2019 yılına ait gelir ve gider tutarları yılsonunda bilanço değerlerine bağlı olarak belirlenecektir.”

Son Güncelleme: 07.12.2019 13:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15