CHP'li Özer: Tarım Bakanlığı Vatandaşla Dalga Geçiyor

CHP’li Özer’in arı ölümlerine neden olan ilaçlarla ilgili soru önergesine gelen yanıtta zararlı maddenin 8 Şubat 2019 itibari ile yasaklanacağı belirtildi. Özer, “6 Mayıs’ta imzalanmış yanıtta, 8 Şubat’ta sonlanacak ifadesinin olması Tarım Bakanlığı’nın ciddiyetsizliğidir” dedi.

11 Mayıs 2019 Cumartesi 11:16
CHP'li Özer: Tarım Bakanlığı Vatandaşla Dalga Geçiyor

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, arılara zararlı böcek ilaçlarının kullanımına ilişkin yönelttiği soru önergesine verdiği yanıt nedeniyle Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Çok ciddiyetsizsiniz” eleştirisinde bulundu. Önceki gün sosyal medya hesabından önergenin yanıtını paylaşan Özer, şu ifadelerde bulundu: “Bu ilaçlar yasaklanacak mı diyoruz, “8 Şubat 2019 tarihi ile ithalat ve imalat sonlandırılacak” yanıtı geliyor. İyi de bu yanıt 6 Mayıs’ta imzalanmış, hala sonlandırılacak diyor. Bu ciddiyetsizliktir. Tarım Bakanlığı vatandaş adına bilgi almak isteyen TBMM ile dalga geçiyor!”

 

AB, NİSAN 2018’DE YASAKLADI

 

Dört ay önce verdiği soru önergesinde, Avrupa Birliği’nin arıların ölümüne neden olduğu tespit edilen 3 zirai madde olan imidacloprid, clothianidin ve thiamethoxam içeren pestisitlerin açık havada kullanımını yasakladığına dikkat çeken ve “Türkiye’de de bu kimyasalların kullanımı yasaklanacak mıdır?” diye soran Özer’e, 6 Mayıs 2019 imzalı şu yanıt geldi:

“Neonikotinoid grubunda yer alan üç aktif maddeden sadece Clothianidin aktif maddesi yasaklanmış olun, diğer 2 aktif madde de kısıtlama yoluna gidilmiştir. Clothianidin aktif maddesinin ve bu aktif maddeyi ihtiva eden bitki koruma ürünlerinin ithalat ve imalatı 8 Şubat 2019 tarihi itibari ile sonlandırılacaktır.”

 

BAKANLIK YASAKLANACAK DEMEDİ

 

CHP’li Özer, arıların koloni halindeki ölümlerine neden olan bu zararlı maddelerin yasaklanmasının biyolojik çeşitlilik, gıda üretimi ve çevre açısından önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bakanlık tepkiler üzerine geçen aralık ayında karar çıkarmıştı. Buna göre; clothianidin zararlı maddesi ve içeren ürünlerin 8 Şubat 2019 itibariyle ithalatı ve imalatı, 31 Temmuz 2019’da ise kullanımı sonlandırılacak. Diğer iki madde imidacloprid ve thiamethoxam ise Aralık 2019’da yapılacak yeni bir değerlendirmeye kadar kullanılabilecek. Biz zaten bu karar üzerine “Yasaklanacak mı?” diye sorduk, “Yasaklanacak” denilmedi! Ama bir an önce yasaklanmalı. Bu maddeler toprakta uzun yıllar kalıyor. Toksik etkileri yüksek. Her geçen gün doğanın kirlendiği de göz önüne alınacak olursa, en azından bu zararlı ilaçları keselim.”

Son Güncelleme: 11.05.2019 11:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15