CHP’li Durmaz'dan MADDE BAĞIMLILIĞIYLA mücadele önergesi

CHP Tokat Milletvekili TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz ülkemizdeki madde bağımlılığı sorununu gündeme getirerek, madde bağımlılığıyla mücadele için AMATEM’lerin araştırılmasını istedi.

14 Şubat 2019 Perşembe 12:30
CHP’li Durmaz'dan MADDE BAĞIMLILIĞIYLA mücadele önergesi

Durmaz, araştırma önergesinde ülkede artan madde bağımlılığı sorununa ve son açıklanan bağımlılık rakamlarına yer vererek, “Madde bağımlılığının ilkokul çağına kadar indiği, okullarda, hastanelerde dahi uyuşturucu ticaretinin yapıldığı bir süreçte, madde bağımlılığıyla mücadele için önemli adımlar gerekmektedir. AMATEM'lerin varlığı ve yapısı bu nedenle çok önemlidir. AMATEM’lerde bile uyuşturucu ticareti yapılabildiği, hastaların yeterli ve zamanında tedavi alamadığı, madde bağımlılığıyla etkin mücadele edilemediği bilgileri üzerine bu araştırma önergesinin verilmesi gerekliliğini duyduk“ dedi.

Durmaz 2018 uyuşturucu raporuna değindi;

“2017’de 12 bin 932 eroin olayı gerçekleşti, 19 bin 359 şüpheli yakalandı, 17 bin 752 kilo eroin maddesi ele geçirildi. 2017’de olay sayısında 2016’ya göre yüzde 58.1 oranında artış gerçekleşti. Eroin olay sayılarında 2017’de yaşanan artışla birlikte şüpheli sayılarında da bir önceki yıla göre yüzde 60.1 oranında artış oldu.

Türkiye genelinde 2017’de 941 kişi, 2007’den bu yana ise 2 bin 148 kişi uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle hayatını kaybetmiştir.     

Ülkemizde uyuşturucu kullanımın önlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin daha ciddiyetle ve samimiyetle ele alınması gerekmektedir.

 Madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin sayısı ile bu kurumlarda çalışan personelin sayısı ve çeşitliliği artırılmalı ve eğitimli personellerin bu kurumlarda çalışması sağlanmalıdır.

Madde bağımlılığı merkezlerinin tüm yurtta yaygınlaşması sağlanmalıdır. Ayrıca dünyada uygulanan tüm ilaç ve tedavi yöntemlerinin ülkemizdeki madde kullanıcılarının hizmetine sunulması ve kullanılması sağlanmalıdır.

Madde kullanımını bırakamayan kullanıcılara yönelik zarar azaltma programları devreye sokulmalıdır ve mevcut koşular yeterli derecede geliştirilmelidir. Bilimsel temeli olan önleme etkinliklerinin sayısı artırılmalı, bu etkinlikler hazırlanırken bilimsel kuruluşların ve meslek örgütlerinin görüşleri alınmalıdır.

Önleme etkinliklerin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmalıdır. Önleme etkinliklerini yürütecek kuruluşlara destek verilmelidir. Ek olarak, uyuşturucu ile mücadelede sivil toplum kuruluşlarıyla da yakın çalışmalar içinde devam ettirilmelidir.

Uyuşturucu bağımlılığı bir suç değil, bir sağlık sorunudur. Tüm uyuşturucu bağımlılarının tedaviye ücretsiz ve hızla ulaşması sosyal devletin bir sorumluluğu olarak kabul edilmelidir.” Dedi.

Durmaz bütün bu hususlara değinerek, ülkemizde var olan AMATEM’lerin uyuşturucuyla mücadele alanında etkinliğinin, ilaç tedavisi yöntemlerinin incelenmesi,  uyuşturucu ile savaşmak için var olan kurumların ve personellerin yeterliliğinin incelenmesi, ülkemizdeki madde bağımlılığının ve nedenlerinin araştırılarak, madde bağımlılığına gerçek anlamda kalıcı çözümlerim üretilmesi, bu sorunla birlikte gelişen sorunlarında araştırılması ve çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15