CHP'li Gürer: 3,3Milyar Dolarlık Suudi Kapısı Kapandı, İktidar Bunu Görmezden Geliyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 3,3 milyar dolarlık Suudi Arabistan kapısının kapandığını, ancak hükümetin bunu görmezden geldiğini söyledi.

21 Kasım 2020 Cumartesi 12:03
CHP'li Gürer: 3,3Milyar Dolarlık Suudi Kapısı Kapandı, İktidar Bunu Görmezden Geliyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 3,3 milyar dolarlık Suudi Arabistan kapısının kapandığını, ancak hükümetin bunu görmezden geldiğini söyledi.

Suudi hükümetinin Türkiye menşeili ürünlere karşı başlattığı ambargonun nedenlerinin açıklanması için Dışişleri Bakanlığı'na yazılı soru önergesi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  3.3 milyar dolarlık bir ekonominin kapılarının kapanmasını önlemek adına yapılan çalışmalardan sonuç alınamamasının nedenlerinin açıklanmasını istedi. Ömer Fethi  Gürer, “ Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye gibi Yunanistan ile işbirliğine yönelen ülkelerin Türkiye’ye sırtlarını dönmelerini, iktidarın dış politikada yaşadığı bir başarısızlık olarak kabul ediyor musunuz?” diye sordu. 

ÇAVUŞOĞLUB: TÜRKİYE’YE KARŞI GRUPLAŞMALAR VAR  

CHP'li Gürer’in önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Dış Politika gündemimizdeki tüm meseleleri milli menfaatlerimiz doğrultusunda, tarihimizin ve coğrafyamızın gerekleri çerçevesinde ele alıyoruz. Sahada ve masada etkin bir diplomasi uygularken, bölgesel ve küresel barış, istikrar ve refaha katkıda bulunmayı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu. 

Bazı ülkelerin Türkiye karşıtı konjonktürel gruplaşmalara yönelmelerinin Türkiye’nin ilkeli yaklaşımlarını etkilemeyeceğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye, artan imkan ve kabiliyetleriyle, ahlaki değerlere dayanan, insani ve girişimci dış politikası çerçevesinde inisiyatif almaya devam edecektir. Türkiye’nin bu ilkeli ve dirayetli tutumu ülkemizin uluslararası toplumdaki saygınlığını da artırmaktadır” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, bölge ülkeleriyle ticaret yapan firmaların çıkarlarının korunması ve karşılaştıkları sorunların giderilmesinin Bakanlıklarının öncelikleri arasında olduğunu ifade etti. Bakan yanıtta Suudi Arabistan uyguladığı ambargoya ise hiç değinmedi.

GÜRER: FİRMALAR CİDDİ MANADA SIKINTIYA DÜŞTÜ

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ihracatçı firmaların özellikle pandemi döneminde böyle bir ambargoyla karşılaşmasının çok sayıda firmayı ciddi manada sıkıntıya soktuğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bakan sorumuza yanıtta Suudi ambargosuna hiç değinmiyor. Var olanı yokmuş gibi görerek sorunlar çözülemez. Bakanın açıklamasında önce gerçeğin altını çizip sonra bu bağlamda yaptıklarını anlatmasını beklerdim. Halen 3.3 milyar dolarlık bir kapının kapanmasını, Sayın Bakan’ın Türkiye’ye karşı olan gruplardan bahsederek geçiştirmesi anlaşılabilir bir yaklaşım değildir. Ambargo var mı yok mu?  Varsa siz ne yapıyorsunuz? İhracat daralması ile yaşanan sorun nasıl aşılmaya çalışılıyor ya da bu konuda bir çalışma yapılıyor mu? Başka Arap ülkelerine de yayılma eğilimi gösteren ambargo, yanlış dış politikanın bir sonucu. Adalet için açıklanan açılımlar dış politikada yapılan yanlış tercihler için de düşünülüyor mu? 'Yurtta Barış, Dünya da Barış'  yaklaşımından uzaklaşmak, 'Dostum' diye başlayan nutukların da sonunu getirdi."

Türkiye'nin ihracat yaptı ülkeler içinde 16'ncı sırada yer alan Suudi Arabistan’a makine ve ulaşım araçları ile meyve ve sebze gibi gıda ürünleri ihraç ettiğini hatırlatan Gürer, ”AKP iktidarı sıfır sorunlu dış politika diye başladığı süreçte uyguladığı politikalarla yıllardır iyi ilişkiler içinde olduğu ülkelerle dahi ilişkileri olumsuz kıldığına dikkat çekti. Mısır gibi büyükelçimiz dahi olmayan ülkelerle  olan ilişkilerimiz yanında kralı öldüğü için yas tutup bayrakları yarıya indirdiğimiz Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle bile dış politikaların sorunlu olması ülkemize fayda sağlamamaktadır” dedi.

Son Güncelleme: 21.11.2020 13:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15