CHP’li Kılıç: “ENGELLİLERE engel çıkarmayın!"

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, kamuda istihdam edilen engellilerin büyük çoğunluğunun öğrenim durumu ve yetkin oldukları alanın dışında çalıştırıldıklarını belirterek konuyla ilgili kanun teklifi hazırladı.

09 Kasım 2018 Cuma 11:32
CHP’li Kılıç: “ENGELLİLERE engel çıkarmayın!"

CHP Parti Meclisi ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavıyla kamuya yerleşen engellilere dahi dolaylı yollarla engeller çıkartıldığını belirterek “Engellilere engel çıkartmayın” dedi.

Kılıç, engelli istihdamı ile ilgili yasa ve yönetmeliklerin içeriklerinde cezai müeyyideler bulunmasına rağmen kamu kurumlarında engelli kontenjanlarının boş durduğunu, sınavla işe alınanların ise öğrenim durumları ve yetkin oldukları alanlar gözetilmeden çalıştırıldıklarını belirterek kanun teklifi hazırladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinde de gündeme gelen konuyla ilgili CHP’li Kılıç tarafından hazırlanan teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi.

“Engelli yurttaşlarımızın eşit, özgür bireyler olarak yaşamlarını sürdürmelerinde istihdamın büyük önemi vardır. Ülkemizde halen 657 Sayılı Devlet Memurları kapsamında görev yapan birçok engelli vatandaşımız vardır. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucunda kamuda göreve başlayan bu engellilerimizin birçoğu eğitim durumları ve yetkin oldukları alan dışında, özellikle de Genel İdare Hizmetleri sınıfında istihdam edilmektedir. Bu durum kişinin özlük haklarında da kayıplara neden olmaktadır. Oysa 21 – 23 Ekim 2016 tarihli Devlet Personel Başkanlığının düzenlemiş olduğu “Kamu Personeli Sisteminin Değerlendirilmesi Çalıştayı” kapsamında 6. Alt çalışma grubu Sosyal Nitelikli Atamalar Başlığının 13. Maddesinde “Engellilerin mezuniyetlerine göre istihdam edilmeleri, bu çerçevede unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimleri ile ihraz etmiş oldukları kadrolara atanabilmelerine imkan verilmesi” görüşü önerilmiştir. Kanun teklifi bu görüş doğrultusunda engellilerin eğitim durumlarına göre hak ettikleri kadrolara atanabilmeleri amacıyla hazırlanmıştır.”

Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasını içeren ve TBMM Başkanlığına sunulan Kanun teklifinin yasalaşması halinde engelliler eğitim durumlarına göre hak ettikleri kadro ve unvanlarda çalışacak ve özlük haklarında meydana gelecek kayıpların önüne geçilmiş olacak.

CHP’li Kılıç tarafından hazırlanan kanun teklifi şu maddelerden oluşuyor.

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesine ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Engellilerin Devlet memurluğuna yerleştirilmesinde, hizmet sınıfı ve kadro unvanı belirlemesinde engellinin öğrenim durumu öncelikle gözetilir.”

MADDE 2- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 46- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üç ay içinde Devlet Personel Başkanlığına başvuran engelli personelin, bu Kanunun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında gerçekleştireceği öğrenim durumuna uygun hizmet sınıfı ve kadro unvanı değişikliği istemleri, başvuru tarihi izleyen iki ay içinde sonuçlandırılır. Başvurucunun aday memur olması durumunda, istemin işleme alınması için aday memurluk sürecinin tamamlanması beklenmez.

Bu madde kapsamında yapılacak başvurularda aranacak koşullar ile istemlerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15