Çölyak hastası tutukluların durumunu sordu

HDP Adana Milletvekili meral danış Beştaş, Çölyak hastası tutukluların durumu hakkında TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu... Beştaş'ın önerge metni şöyle:

09 Ağustos 2017 Çarşamba 16:22
Çölyak hastası tutukluların durumunu sordu

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Adalet Bakanı Sayın Abdurrahman GÜL tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Hasta tutuklu Cengiz Aslan, halihazırda Karaman M Tipi Cezaevinde kalmaktadır. Cengiz Aslan, çölyak hastası olup sağlık durumu oldukça kritiktir. Bilindiği üzere çölyak hastalarına özel bir beslenme programı uygulanmadığı takdirde çok elim sonuçlar ile karşılaşmaları an meselesidir. Cengiz Aslan da bulunduğu cezaevinde kendisi için gerekli beslenme koşulları sağlanmadan uzun müddet kalmış, çeşitli uğraşlar neticesinde özel bir diyet programının uygulanmaya başlandığı kendisine bildirilmiştir. Ancak gelinen aşamada hastalığı artarak devam etmektedir. Öte yandan hastalığına dair Karaman Adli Tıp Şube Müdürlüğü, bu hastalığın ihtisas alanı dışında olduğundan rapor tanzim etmemiş durumun 3. İhtisas Dairesine gönderileceği ifade edilmiştir. Rapor düzenlemenin ise dört – beş ay gibi uzun vadede gerçekleşeceği de yapılan şifahi görüşmeler neticesinde elde edilen bulgular arasındadır. Bir diğer husus da çölyak hastalığına neden olan gluten maddesinin her ortamda yayılma riskine binaen cezaevlerine getirilen yiyecek maddelerinin sadece 3 tanesinin paketli gıda oluşuna karşın diğer diyet ürünlerinin paketsiz oluşu nedeniyle glutenden etkilenimin kaçınılmaz olduğudur. 
Geçtiğimiz Mayıs ayında TBMM bünyesinde çölyak hastaları için bir araştırma komisyonu kurulmuş ise de komisyon çalışmaları henüz nihayete ermemiştir. Ancak böyle bir komisyon kurularak çölyak hastalarının durumlarına dair çözüm önerilerinin Meclis gündeminde yer alması önemli bir gelişmedir. Bu bağlamda;


-Halihazırda Türkiye cezaevlerinde çölyak hastası olan kaç tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır?
-Bakanlığınız çölyak hastaları için halihazırda hangi tedbirleri almıştır?
-Alınan tedbirler yeterli olmuş mudur?
-Diyet gıda maddelerinin paketli gıda olması hususunda yeterli dikkat ve özen neden gösterilmemektedir? Bu hususta cezaevi çalışanlarına gerekli eğitim verilmemiş midir? Bu konuya dair bir eğitim çalışması yapılması gündeminizde olacak mıdır?
-Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan çölyak hastalarının durumlarında iyileşme mevcut mudur?
-Cengiz Aslan örneğinde olduğu gibi çölyak hastalarına özgü uygulanan beslenme programına rağmen hastalığın seyrinde artış gözlenmesinin sebebi nedir?
-Çölyak hastalarına özgü beslenme programının cezaevlerinde olumlu netice vermeme gerekçesi nedir? Buna ilişkin özel bir çalışma yapılmış mıdır?
-TBMM’de kurulan çölyak hastalarına ilişkin araştırma komisyonu ile ortak çalışma yapılması gündeminizde olacak mıdır? 
-Hekimlerce ifade edildiği üzere cezaevi ortamının çölyak hastalığına uygun olmadığı bilgisinden hareketle çölyak hastası olan mahpusların sağlık hakkı ve yaşam hakkı çerçevesinde tahliyelerinin gerçekleşmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?
-Cezaevinde hastalığı giderek artan Cengiz Aslan’ın durumunda kötüleşme olması ve telafisi imkansız zararların hasıl olması karşısında sorumluluk kime ait olacaktır? Bakanlık olarak sorumluluğunuz gereği durumu ağır olan çölyak hastalarının tahliye edecek misiniz?"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15