İyi Partili Cesur: "Odyologlar Atanmayacaklardıysa Neden Yetiştirildiler?

İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, fazla sayıda mezun veren, ancak ataması yapılmayan odyologları Meclis gündemine taşıdı. Odyologların İşitme ve denge problemlerini tespit edebilecek tek sağlık personeli olduğunu belirten Cesur, “Odyologlar atanmayacaklarsa neden yetiştirildiler?” dedi.

10 Ekim 2020 Cumartesi 13:49
İyi Partili Cesur: "Odyologlar Atanmayacaklardıysa Neden Yetiştirildiler?

İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, fazla sayıda mezun veren, ancak ataması yapılmayan odyologları Meclis gündemine taşıdı. Odyologların işitme ve denge problemlerini tespit edebilecek tek sağlık personeli olduğunu belirten Cesur, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Odyologlar atanmayacaklarsa neden yetiştirildiler?” diye sordu.

İyi Parti, sağlık alanında yetiştirilmiş, işitme ve denge problemlerini tespit eden odyologların atamalarının yapılmamasına dikkat çekerek, sorunun çözümü için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi. Yetiştirilmiş ancak sağlık alanında istihdam edilmeyen pek çok odyolog olduğuna dikkati çeken Isparta Milletvekili Cesur, "2019 yılı mezunları ile toplam 1754 odyolog var ve 2016-2019 döneminde mezunlar arasına katılacak 2813 odyolog adayı daha var."

Cesur, yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

1754 ODYOLOJİ MEZUNUNDAN YALNIZCA 221’İ ATANDI: 2019 yılı mezunları ile toplam 1754 odyolog var ve 2016-2019 döneminde mezunlar arasına katılacak 2813 odyolog adayı daha var. Yalnızca 221 odyolog devlet kurumlarına atanmış. Halihazırdaki odyolog istihdamı ile eğitim politikaları son derece tutarsız. Bu verilere henüz 2020 mezunları ve 2020’de Odyoloji bölümüne yerleşen öğrencilerin dahil değildir. Odyolog yetiştirme politikası ya da odyologlara yönelik istihdam politikası değişmediği sürece durumun daha da kötüleşecektir.

HASTALAR MAHRUM EDİLİYOR: Yeterli atamanın yapılmamasının hem odyologların hem de odyolojik desteğe ihtiyaç duyan özellikle başta çocuklar olmak üzere, her yaştan hastanın ihtiyacı olduğunu belirten Cesur, sağlık kurumlarda da bu talebi karşılayacak yeteri kadar odyolog bulunmadığını, pek çok hatalı ölçümün ve eksik teşhisin odyolog olmadığı için bu alanda daha sınırlı eğitimden geçmiş diğer sağlık personelince yapılması sonucu ortaya çıktığını söyledi. Özellikle yeni doğan ve çocuk bölümlerinde bu tetkiklerin sınırlı kalmasının ileride çocuklar üzerinde psikolojik ve sosyal travmalara sebep olabileceğine vurgu yapan Cesur, bu sorunun bir an önce çözümünü istedi.

İŞİTME VE DENGE PROBLEMİNİ TESPİT EDEN TEK SAĞLIK PERSONELİ: Odyoloji lisans programı ülkemizde yürütülen işitme ve denge problemlerinin önlenmesi, tespit edilmesi ve rehabilite edilmesine yönelik yetkin personel yetiştirmek amacıyla lisans programı olarak açılmıştır. 2019 yılı mezunlarıyla birlikte toplam 1754 Odyolog bulunmaktadır, üzerine 2020 mezunları eklendiğinde rakam daha da artacaktır. 2016-2019 yıllarında Odyoloji bölümüne yaklaşık 2813 öğrenci alınmıştır. Şimdiye kadar devlet kurumlarına atanan toplam odyolog sayısı ise 221 kişi ile kısıtlı kalmıştır. Odyologlar yasada belirtildiği üzere “İşitme, denge bozukluklarını tespit eden, rehabilite eden ve bu amaçlarla kullanılan cihazları belirleme” yetkisine sahip olan “tek” sağlık personelidir.

YETERLİ ATAMA YAPILMIYOR: Mevcut atamaların, ihtiyacı karşılayacak çoklukta öğrencinin yetiştirildiği, yakın gelecekte mezun olacak odyoloji öğrencileri ve halihazırdaki mezun odyologların istihdamını karşılayacak sayının çok çok altında kaldığı görülmektedir. Odyolojik tanısı konusunda en yetkili isim odyologlar olmasına rağmen yeterli atama yapılmamıştır.

ADLİ TIP İÇİN ÇALIŞMA VAR MI?

Cesur’un, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şöyle:

- 2020-2021 yılına ilişkin kamu personel alımı kapsamında odyoloji bölümü mezunlarına tanınan kadro sayısı kaç olacaktır?

- Hatalı ölçüme dayalı teşhis eksikliğinin özellikle çocuklarda yol açacağı psikolojik travmalar göz önünde tutulduğunda; yeni doğan ünitelerinde bu tetkiklerin sınırlı eğitimden geçmiş diğer sağlık personelince yapılması uygulanmasına devam edilecek midir?

- Özel sektöre ait tıp kuruluşlarında odyolojiye ilişkin tetkiklerde odyometri bölümü mezunlarının istihdamının zorunlu tutulmasına ilişkin bir çalışma yürütülmekte midir?

- İşitsel işlemleme bozukluğunun teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonu yapan kurum ve kuruluşlarda görev yapan Odyolog sayısı kaçtır?

Son Güncelleme: 10.10.2020 15:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15