TRT "gelirleri ve yayınlarıyla" yine Meclis gündeminde!

HDP'li Meral Danış Beştaş tarafından Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na TRT gelirleri ve yayın politikasına ilişkin soru önergesi sunuldu... İşte Beştaş'ın o önergesi:

08 Ağustos 2017 Salı 13:11
TRT "gelirleri ve yayınlarıyla" yine Meclis gündeminde!

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından Anayasa'nın 98 inci ve İçtüzüğün 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ve talep ederim. 08.08.2017
Kamuoyuna yansıdığı üzere TRT’nin kaynak aktarımlarında çeşitli usulsüzlükler olduğu ortaya çıkmıştır. Bilindiği üzere 6.760 kişinin kadrolu olarak çalıştığı kurumda, her türlü teknik imkân olmasına rağmen, dış yapım adı altında yaptırılan programlar aracılığıyla çeşitli şirketlere 2016 yılında tam 753 milyon 500 bin TL aktarılmış olduğu ortaya çıkmıştır. Öte yandan TRT’nin 2016 yılındaki reklam geliri 224 milyon 456 bin 182 lira olup gider kalemlerine oranla elde ettiği gelir oldukça düşüktür.  Çok sayıda kadrolu çalışan olan Kurumun aylık personel gideri 55 milyon TL olup yol bazında bu rakam 660 milyon TL’nin üzerindedir. TRT’nin elektrik, telefon faturaları üzerinden elde ettiği kamusal katkı ise 1.771.199.696 TL olup halkın vergilerinin gelir olarak yansıdığı kurumun taraflı yayın yapıyor oluşu da dikkat çeken başka bir olgudur. Bu bağlamda;

-TRT bünyesinde geniş kadrolu personeli olmasına ve her türlü teknik donanıma sahip olmasına rağmen neden dış yapım adı altında program satın almaktadır?
-TRT dışarıdan program satın alacak ise neden çok sayıda kadrolu personel istihdam etmektedir?
-TRT bünyesinde istihdam edilen kadrolu personel ne iş yapmaktadır?
-Devlet televizyonu olan TRT’nin ekonomik koşullarda harcama yapmak yerine yüksek bütçeli program sayın alma eğiliminin sebebi nedir?
-TRT yapım ve programlara yüksek bütçeler ayırmasına rağmen neden reyting oranları oldukça düşüktür? 
-TRT yapım ve programlara ayırdığı bütçeyi neden Türkiye halkları için yararlı yapımlar üretmek için kullanmıyor?
-Dış yapımlar için ayrılan bütçe ile amaçlanan hedef gerçekleşmiş midir? Dış yapımlara yüksek ödenek ayrılmasının sebebi nedir?
-TRT Çocuk kanalında yayınlanan çizgi filmler dış kaynaklı olup prodüksiyon masrafı olmamasına rağmen neden yüksek ödemeler söz konusu olmaktadır?
-TRT bütçesinin kontrolsüz kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konuda yeni bir düzenlemeye gidilmesi söz konusu olacak mıdır?
-Halkın vergileriyle var olan bir kurumun bazı kişi ya da kişiler lehine işlem tesis etme sebebi nedir?
-TRT’nin adeta hükümet partisinin kanalı gibi yayın yaparak tarafsızlığından taviz verme sebebi nedir? TRT’nin bazı kişi ya da kişilere yüksek ödemeler yapıyor oluşunun hükümet partisine özgülenmesi ile bir ilintisi var mıdır?
-TRT’nin toplumsal hassasiyetlere duyarlı, tarafsız, obejktif yayın politikasına geçmesine yönelik çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda gerekli adımlar ne zaman atılacaktır? 


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15