Türkiye AKP Döneminde Avrupa'nın Çöplüğü Haline Getirildi! Her Gün 213 Kamyon!

Cumhuriyet Halk Partisi Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, AB ülkelerinden ithal edilen plastik atık hacminde Türkiye’nin ilk sırada yer almasını TBMM gündemine taşıdı.

06 Mart 2021 Cumartesi 11:35
Türkiye AKP Döneminde Avrupa'nın Çöplüğü Haline Getirildi! Her Gün 213 Kamyon!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Koronavirüs salgını sürecinden geçtiğimize dikkat çekerek, bu süreçte Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğüne nasıl çevrildiğini açıkladı.

173 KAT ARTTI!

 Avrupa ülkelerinin kendi topraklarında imha etmediği başta plastik olmak üzere insan sağlığını tehdit eder nitelikteki atıklarının Türkiye’ye kabul edildiğinin ve 2004 yılından bugüne bu ülkelerden gelen atık miktarının 173 kat arttığının altını çizen CHP’li Ali Öztunç, “Bu, her gün 213 kamyon dolusu plastiğin ülkemize boşaltılması anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç.

Konuyu Meclis gündemine getiren CHP’li Öztunç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a kamuoyu adına yanıtlaması istemiyle 6 soru yöneltti.

Öztunç’un önergesi aynen şu şekilde;

                                 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

                Aşağıdaki sorularımın Çevre Ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla.

                              

                                                                       Ali ÖZTUNÇ

                                                                     Kahramanmaraş Milletvekili     

       

                Türkiye AB ülkelerinden ithal ettiği atık hacmi bakımında ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’ye 2004 yılından bugüne Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atık miktarı 173 kat artmıştır. Bu, her gün 213 kamyon dolusu plastiğin ülkemize boşaltılması anlamına gelmektedir. Bir yandan kendi çöpüyle baş edemeyen ve günde 144 ton plastik atığın denize karıştığı bir ülke konumundayken diğer yandan plastik atık ithalatı artarak devam etmektedir.

Buna istinaden;

- Türkiye hangi ülkelerden, yılda kaç ton çöp ithal etmektedir? Bu çöplerin ne kadarı plastik atıktır?

- İthal edilen plastik atıkların içerisinde tıbbi atık olup olmadığına dair herhangi bir tespit yapılmakta mıdır? Korona virüs salgının dünyayı etkisi altına aldığı bu dönemde çöp ithalatının durdurulması yönünde bir düşünceniz var mıdır?  

- Günde 144 ton plastik atığın denize karıştığı bir ülke, neden plastik atık ithal eder? Neden ülkesini gelişmiş ülkelerin plastik çöplerinden kurtulduğu bir ülke durumuna getirir?

- Türkiye’de ithalat ile birlikte yılda kaç ton katı atık işlenmektedir? Toplanan atıkların ne kadarı geri dönüşümde değerlendirilmekte, ne kadarı katı atık depolama alanlarında depolanmaktadır?

- Türkiye’de atık ithalatı yapan firma sayısı, atık toplama ve geri dönüşüm tesisi sayısı ne kadardır?

- 2020 yılında atık ithalatı yapan firmalara yönelik yapılan denetim sayısı kaçtır? Bu firmalarda tespit edilen usulsüzlükler nelerdir? Bu usulsüzlüklerle ilgili kaç TL para cezası kesilmiştir?

Son Güncelleme: 06.03.2021 11:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15