Karekodsuz ilaçlara dikkat! "Karekod sistemi, sahte ilaç riskini ortadan kaldırıyor”

Uzmanlar, son dönemde özellikle eczane dışı satışlarda sahte ilaç riskinin arttığını belirterek, tüketicileri uyardı. Sektör yetkilileri, “Türkiye’de 2010’da başlatılan karekod sistemi, sahte ilaç riskini ortadan kaldırıyor” dedi.

12 Ocak 2023 Perşembe 09:15
Karekodsuz ilaçlara dikkat! "Karekod sistemi, sahte ilaç riskini ortadan kaldırıyor”

Uzmanlar, son dönemde özellikle eczane dışı satışlarda sahte ilaç riskinin arttığını belirterek,  tüketicileri uyardı. Sektör yetkilileri, “Türkiye’de 2010’da başlatılan karekod sistemi, sahte ilaç riskini ortadan kaldırıyor” dedi.

Hürriyet'e konuşan İlaç, Eczacılık, Sağlık Bilim ve Teknolojileri Vakfı (İVEK) İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyon Başkanı Barış Özyurtlu, “Sahte ilaç her zaman olabiliyor. Laleli’de, Fatih’te sahte ilaç satan yerleri özellikle Koronavirüs zamanı gördük. Aynı şekilde internetten ilaç alımında da sahtecilikle karşılaşma riski mevcut. Çünkü buralarda denetim yok. Çok dikkatli olmak gerekiyor” diye konuştu.

Özyurtlu, Türkiye’nin ilaçta karekod sistemine dünyada ilk geçen ülke olduğuna da dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

“Bugün birçok ülke Türkiye’den bu yazılımı talep ediyor. Karekod sistemi ihraç ediliyor. Her ilacın dünyada bir numarası var. Karekod ile bu takip ediliyor. Ancak mesele her ülkede bu sistem yok. Bu ülkelerden giren ilaçlar da sistemin açığı haline geliyor. Bu nedenle ilacı sadece eczanelerden almak çok önemli. Çünkü her aşaması karekod ile takip ediliyor. Vatandaş, bu karekodlarla güvende hissedebilir.”

Son Güncelleme: 12.01.2023 11:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15