·        Türkiye 24 Haziran Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerine hazırlanırken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poor’s, Moody’s ve  Fitch’den arka arkaya olumsuz açıklamalar gelmeye başladı.

 

Kerem KALENDEROĞLU

PiriKAPTAN

 

Türkiye üç hafta sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlere hazırlanırken kredi derecelendirme kuruluşları arka arkaya açıklamalarda bulunarak Türkiye ekonomisini yorumluyorlar. Bu kuruluşlar Türkiye’de belirsizliğin devamı, mevcut dış kırılganlıklar, ödemeler dengesine yönelik risk seviyesini yükseltebileceği öne sürülmekte. Türkiye’nin gelecek dönemdeki makroekonomik politikalara yönelik belirsizliğin devam edeceği gerekçesiyle izlemeye alındığına dikkat çeken derecelendirme kuruluşları bazı Türk Bankalarını negatif izlemeye aldıklarını ileri sürerken bir başka derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu izlemeye aldığını duyurdu.

Geçtiğimiz aylarda kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s, Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğünü duyurmuş, Türk ekonomisinin görünümünü de ‘durağan‘ olarak kaydetmiş, Moody’s de 14 Türk bankasının uzun vadeli notlarını düşürmüştü.

Bu kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik ikazları devam ederken, geçtiğimiz hafta Dolar tarihi zirvelerini 492 görmüş, borsa sert düşüş sergilemişti. Bunun üzerine T.C. Merkez Bankası olağanüstü toplanarak son yıllarda görülmemiş bir şekilde faizleri 300 baz puan artırmıştı. Toplantıda Likidite Penceresi yüzde 13.5'ten yüzde 16.5'e çıkarılmış devamında Dolar 445 seviyelerine kadar gevşemişti.

Ancak arka arkaya Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından olumsuz açıklamalar gelince borsa düşmeye, döviz yükselmeye yeniden başladı. Cuma günü “Fitch not indirecek” söylentisi ile Dolar 4.63’ü test etti ve BIST 97.990 kadar sert düşmüştü.

Şimdi gözler 7 Haziran’da Merkez Bankası'nın normal takvimi içerisinde yapılacak toplantısına çevrildi.

 BIST100 KRİTİK SEVİYEDE KAPANDI

 Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarından en çok olumsuz etkilenen BIST100(Borsa İstanbul) 4 ay önce gördüğü zirveden %25 lere varan sert düşüş sergilemişti. Cuma günü endeks kritik seviyede kapanış yaptı. En düşük seviye olan 98.000 görürken kapanışı 99.171 ile yaptı. Ancak gün sonunda RSI ile Pozitif Uyumsuzluk(PU) destekli 2’li DİP formasyonuna imkân verecek şekilde kapanış yaptı. Diğer yandan Endekse $ bazlı bakılınca son dip, birinci dibe göre 0.886 oranında daha yukarda oluştu. (Önceki dip 20.944 $, son dip 21.335 $). Son dibin altına sarkmaması halinde Harmonik formasyon oluşumuna olanak tanıyabilir. Endeksin TL bazlı son halinde ise birinci ve ikinci dip seviyeleri eşit 98.000 olmuştu.

Şayet BIST100 TL bazlı olarak 98.000 altına sarkar 96.750 e kadar gevşer ve buradan dönerse SHARK, 94.200 den dönerse CYPHER, 92.400 den dönerse SHARK formasyonu oluşumu söz konusu olabilir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15