Bakan Işık açıkladı: Askerlik kısalıyor...

Bakan Işık açıkladı: Askerlik kısalıyor...

29 Temmuz 2016 Cuma 17:42
Bakan Işık açıkladı: Askerlik kısalıyor...
15 Temmuz başarısız dürbe girişimi sonrası gündeme gelen TSK'Nın yeniden yapılanması konusunda flaş bir gelişme ortaya çıktı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni yapılanmasını değerlendirirken, zorunlu askerliğin kısalacağını açıkladı.
A Haber'e konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Türk Silahlı Kuvvetleri'nde gidilen yeni yapılanmaya ilişkin verdiği bilgilere göre; Genelkurmay Başkanlığı Cumhurbaşkanına, kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacak. Milli Savunma Bakanlığı tümüyle sivilleşecek. Askeri liseler kapatılacak. Zorunlu askerlik süresi de kısaltılacak.
YAPI TAMAMEN DEĞİŞİYOR
Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapı değişecek, Milli Savunma Bakanlığı sivilleşecek. Darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet, Türkiye'de darbe dönemlerinin tamamen bitirmek için harekete geçti. Önemli radikal kararlar alınacak. Ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanı. Ama Anayasa, "Genelkurmay Başkanı Başbakan'a karşı sorumludur" hükmü var.
GENELKURMAY CUMHURBAŞKANLIĞI'NA BAĞLANACAK
İşte en başta Genelkurmay Başkanlığının cumhurbaşkanlığına bağlanması gündemde. Genelkurmay dışında MİT Müsteşarlığı'nın Külliye'ye bağlanması planlamalar arasında. Genelkurmay, harekatlardan, ülke güvenliğinden sorumlu olacak. Yani bir nevi Cumhurbaşkanı'na bağlı koordinatör üst makam görevini yürütecek. Kuvvet komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak.
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI SİVİLLEŞİYOR
Ordunun eğitim, sağlık, personel gibi tüm destek hizmetlerini bakanlık karşılayacak. Silahlı kuvvetlerin subay astsubay personel talebi, bunların hangi koşullarda alınacağı ve eğitimleri gibi konularda bakanlık sorumlu olacak. Tabi Milli Savunma Bakanlığı da sivilleşecek. En başta Genelkurmay yerleşkesinin içinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı, başka bir binaya taşınacak. Şu anda bakan dışında Milli Savunma Bakanlığında sadece bakan yardımcı ve danışmanı sivil. Bu yapı da değiştirilecek. Siviller ağırlıkta olacak. Müsteşar ve genel müdürler sivillerden oluşacak.
ASKERİ LİSELER KAPATILIYOR
FETÖ'nün yuvası haline gelen askeri liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek. İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek. Örgütün kurmaylık sınavlarına da müdahale ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek. Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak. Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak.
HEDEFTEKİ SUBAYLAR GÖREVİNE DEVAM EDECEK
Bu arada emekliliğe sevk edilmesi beklenen 85, 86, 87 ve 88'nci dönem harp okulu mezunları için çıkarılan yasa iptal edildi. FETÖ'nün hedefindeki bu subaylar görevlerine devam edecek. Bu kapsamdaki albaylardan önemli miktarda isim son şurada generalliğe yükseltildi.

Son Güncelleme: 30.07.2016 09:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15