“Bakan yanılıyor, genel başkanını da yanıltıyor!"

Sarıbal’dan Pakdemirli’nin “Et Tüketimimiz Arttı” İddiasına Yanıt: Cumhuriyet Halk Partisi Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin kırmızı et tüketimine ilişkin yaptığı açıklamaya cevap verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, Bakan Pakdemirli hem kendisini yanıldığını hem de AKP Genel Başkanı’nı yanılttığını söyledi.

09 Kasım 2018 Cuma 12:15
“Bakan yanılıyor, genel başkanını da yanıltıyor!"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen “Expo 2023” lansman toplantısındaki konuşmasında, Türkiye’deki kırmızı et tüketiminin arttığını söylemiş ve “Bu konuyu dün çıkmış CHP'li bir milletvekilimiz eleştiriyor. Niye eleştiriyorsun? İşte refah seviyesi arttı mı artmadı mı? Arttı ki insanlar 6 kilo et yerken şimdi 15 kilo et yer hale gelmiş” demişti. Bakanın bu açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan karşı açıklama geldi. Sarıbal, “Sayın Bakan öncelikle AKP Genel Başkanını yanılttığı gibi, kendisi de yanılıyor. Bürokratlarına talimat vererek TÜİK’ten yıllara göre kırmızı et tüketimimiz rakamlarına baksın. 2016 yılında 14,70 kg iken 2017 yılında 13,94 kg’a düşmüştür. Açıklamasına bakıyorsunuz rakamlar ortada iken 15 kg’a çıkmış diye açıklama yapıyor. Farkında değil sanırım 1 kg’lık artışın hayvancılık sektörüne ne kadar bir maliyet getirdiğinden. Bu işler masa başında istatistiki tablolara bakılarak yapılacak işler değildir. Tecrübe ister, bilgi ister. Ancak kendisinin bu kadar zamanı olmadığı için hayvancılık sektörü ile ilgili sektörü dinlese kâfidir” dedi.

Sarıbal ayrıca 1991 yılında kırmızı et tüketiminin kişi başına 14,9 kg olduğuna dikkati çekerek, “Geçmiş yıllarda köylerde yaşayan nüfusumuz daha fazla iken orada yapılan kesimler ve et tüketimleri kayıt altına alınamıyordu. Kayıt altına alınan rakamlarda bile hala o günün tüketim rakamlarına ulaşamıyoruz” diye konuştu.

Bakanın ifade ettiği hayvan sayısındaki artışın da nicelik bakımından gerçekçi olmadığını ifade eden Sarıbal, “Sayın Bakan öncelikle insanlarımıza rakamları çarpıtarak vermesin. 2010 yılından itibaren ithal edilen canlı hayvan sayısını açıklasın. Ondan sonra desin ki bizim hayvan varlığımız 6,67 milyon ithal ettiğimizden artmıştır. Daha bunun içinde kırmızı et ithalatı ile rakamlarını ifade etmeye gerek bile duymuyorum” dedi.

Son günlerde artan yem fiyatları ve süt paritesinin düşmesinden ineklerin kesime gittiğini kaydeden Sarıbal; “Süt Yem paritesi 1’in altına inmiştir. Süt inekleri kesime gitmektedir. Süte ve yeme çare bulamazlarsa değil 2021’e kadar 2051’e kadar canlı hayvan ve et ithalatına devam ederiz” diye ekledi.

Son Güncelleme: 09.11.2018 12:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15