CHP'li Ağbaba'dan İşsizlik Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, "Dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 13,5, yani 4 milyon 302 bine yükselerek adeta cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmaya yaklaşmıştır.

16 Mart 2019 Cumartesi 11:56
CHP'li Ağbaba'dan İşsizlik Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, "Dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 13,5, yani 4 milyon 302 bine yükselerek adeta cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmaya yaklaşmıştır." ifadesini kullandı.

Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamasında, ekonomik krizin iktidarın yanıltmalarına rağmen büyüyerek devam ettiğini savundu.

Ağbaba'nın açıklaması şu şekilde:

Ekonomik kriz iktidarın yanıltmaları aksi büyüyerek devam ediyor. Kriz koşulları istihdamı geriletmeye ve işsizlik oranlarını yükseltmeye devam ediyor. Son TÜİK verilerine göre Son bir yılda işsiz sayısı 1 milyondan fazla artarken, istihdam 633 bin kişi azalmış durumdadır.

Dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 13,5 yani 4 Milyon 302 bine yükselerek adeta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmaya yaklaşmıştır. İşsizlik en çokta ülkemiz deki milyonlarca genci etkilemeye devam ediyor.

Türkiye 28 AB ülkesine kıyasla genç işsizliğin en yüksek olduğu 5. Ülke durumundadır. Türkiye yine AB ülkelerine kıyasla genç işsizliğin sürekli arttığı 2. Ülke konumundadır.

Ülkemiz de her 5 gençten biri işsizdir

Ülkemiz de işsizlik en çok gençleri etkilemeye devam ediyor. TÜİK’in açıkladığı 2018 iş gücü istatiskleri verilerine göre genç işsizliği oranı yüzde 24,5’e yükselmiş durumdadır. Bu oran aynı ayın bir önceki yılına göre yüzde 19,2 oranındaydı.

Aralık 2017’de yüzde 21,7 olan tarım dışı genç işsizliği (15-24 yaş arası) Aralık 2018’de yüzde 27’ye yükselmiş durumdadır. Yani bu verilere göre bir yıl önce ülkemiz de her 5 gençten biri işsiz durumdadır. Ayrıca son TÜİK verilerine göre ne eğitimde ne de istihdam olan gençlerin oranı Aralık 2017’de yüzde 23,1 iken bu oran Aralık 2018 yılında 1,8 oranında artarak yüzde 24.9’a yükselmiş durumdadır.

17 yıllık AKP iktidarının bir neticesi olarak gençlerimiz hem işsiz hem de güvenceli bir gelecekten yoksundur.

AKP iktidarı döneminde genç işsizliği sürekli olarak artmaktadır

AKP iktidarının son 4 yılı incelendiğinde genç işsizliği sürekli olarak artmaktadır.

Genç işsizlik oranı son 4 yıl verileri;

2015 YILINDA YÜZDE 18,6

2016 YILINDA YÜZDE 19,6

2017 YILINDA YÜZDE 20,7

2018 YILI SON ARALIK AYI VERİLERİNE GÖRE İSE YÜZDE 24,5’E yükselmiştir.

Bu verilere göre Türkiye’de her yıl gençler işsizliğe bir adım daha sürüklenirken, AKP iktidarının sürekli olarak başlattığı istihdam seferi ne işsizliği ne de genç işsizliği düşürmede herhangi bir netice elde edememiştir.

AKP’nin işsizlik ve güvencesizlik ile eş değer olduğu bir kez daha tescillenmiştir.

Türkiye AB ülkeleri arasında genç işsizliğin en yüksek olduğu ülkelerden biridir

TÜİK Aralık ayı iş gücü istatisklerine göre yüzde 24,5’e yükselen genç işsizliği AB ülkelerine göre en yoğun genç işsizliğinin yaşandığı ülkelerden biridir. Türkiye’de genç işsizliği yaklaşık olarak 1,2 milyon civarına dayanmış durumdadır.

Türkiye genç işsizliğinde AB Ülkeleri arasında 5. Sıraya yükselmiş durumdadır.

AB üyesi ülkelerde ortalama genç işsizliği yüzde 17 civarındadır.

AKP iktidarının sürekli Dünya’nın büyüyen en büyük 3. Ekonomisiyiz demesine ve AB bizi kıskanıyor demesine rağmen sadece genç işsizlik verilerini AB ülkeleri ile kıyasladığımızda, bu söylemin ne denlice gerçek dışı olduğu açıkça ortaya çıkıyor.

2008 Küresel finans krizinden birinci dereceden etkilenen İrlanda’da bile genç işsizlik oranlı yüzde 15 civarındadır.

Bazı AB ülkelerinde genç işsizlik oranlarına baktığımızda;

Almanya’da genç işsizlik oranı yüzde 6

Belçika’da yüzde 18

İngiltere’de yüzde 12

Hollanda’da yüzde 9

Çek Cumhuriyetinde yüzde 8

Macaristan’da yüzde 10

Avusturya’da yüzde 11

Polonya’da yüzde 14

Bulgaristan’da yüzde 12,5 civarındadır.

Türkiye AB ülkelerine göre genç işsizliğin sürekli olarak arttığı 2. Ülkedir.

Türkiye’ye oranla genç işsizliği yüksek olduğu ülkeler özellikle 2008 küresel finans birinci dereceden etkilenen ülkelerdir. Bu ülkeler; Yunanistan, İspanya ve Portekiz’dir. Lakin bu ülkeler genç işsizlik oranlarını istikrarlı bir şekilde azaltmayı başarırken, Türkiye’de genç işsizlik oranları istikrarlı bir şekilde artmaktadır.

·         İspanya 2106 yılında yüzde 44,4 olan genç işsizliği 2017 yılı içerisinde yüzde 38,6’ya

·         Yunanistan 2016 yılında yüzde yüzde 47 olan genç işsizliği 2017 yılında yüzde 42’ye

·         Portekiz 2016 yılında yüzde 31 olan genç işsizliği yüzde 23,3’ e düşürmüş durumdadır

Yani sonuç olarak AB ülkeleri arasında kriz koşullarından en çok etkilenen bu üç ülke her yıl genç işsizlik oranlarını azaltmayı başarırken, ‘’Kriz falan bizi etkilemez’, ‘AB bizi kıskanıyor’’ sözleri kof çıkmış, Türkiye genç işsizliği azaltma noktasında bile bu ülkelerin çok gerisinde kalmıştır. Genç işsizliğin sürekli olarak arttığı İzlanda bu alanda 1. Sırada gelirken, Türkiye ikinci sıradadır.

Sonuç olarak AKP iktidarı gençlerimizi işsizliği, güvencesizliğe ve geleceksizliğe terk etmeye devam etmektedir.

Son Güncelleme: 16.03.2019 13:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15