CHP'li Toprak; "Güvenlik Soruşturması Düzenlemesi, 12 Eylül'den Farksız!"

CHP’li Toprak, güvenlik soruşturması ve arşiv taraması düzenlemesinin, 12 Eylül darbe dönemindeki sıkıyönetim mahkemelerinin verdiği ömür boyu memuriyetten men kararlarından bir farkı olmadığını söyledi.

29 Haziran 2020 Pazartesi 14:49
CHP'li Toprak; "Güvenlik Soruşturması Düzenlemesi, 12 Eylül'den Farksız!"

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, güvenlik soruşturması ve arşiv taraması düzenlemesinin, 12 Eylül darbe dönemindeki sıkıyönetim mahkemelerinin verdiği ömür boyu memuriyetten men kararlarından bir farkı olmadığını söyledi. 

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına sunduğu raporda gündemi değerlendirdi.

“12 Eylül kararlarından farkı yok”

Toprak, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği güvenlik soruşturması ve arşiv taraması ile ilgili düzenlemelerin daha geniş kapsamda TBMM’ye getirilmesi hakkında “demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanması yönünde atılan bir adımdır” değerlendirmesi yaptı. Güvenlik soruşturmasına kişinin eş ile birinci derece kan ve sıhri hısımlarının dahil edilmesine dönük düzenlemeye ilişkin Toprak, “Kişi evlenmeden önce, bir memuriyete girersem başıma bir iş gelmesin diye sevdiği insanı ve ailesini mi araştıracak? Bu tüm toplumu birbirinden şüphe etmeye, birbirini jurnallemeye ve ihbarcılığa teşvik etmeyi beraberinde getirecek bir adımdır. Totaliter, otoriter rejimlere özgü bir uygulamadır. Güvenlik soruşturmasını ihbarla aşamayacak bir gencin ömür boyu kamu hizmetinden mahrum konuma gelmesi insan hakları ihlalidir. 12 Eylül darbe döneminde askeri mahkemelerin, sıkıyönetim mahkemelerinin verdiği ömür boyu memuriyetten men kararlarından bir farkı yoktur” ifadelerine yer verdi. Toprak, yasalaştırılmak istenen düzenlemeden geri dönülmesi çağrısı yaptı.

“Batık kredi krizi yaklaşıyor”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yapılan değişiklikle bankaların tahsil edemedikleri kredi alacakları için uzatılan sürenin ağustos ayında dolduğunu anımsatan Toprak, bankaların beklettiği kredi alacağının büyük artış göstereceğine dikkati çekti. Toprak, “İktidarın sürekli şekilde tebliğ değişiklikleri, yönetmelik ve kararname değişiklikleri ile bankaları daha çok kredi vermeye zorlayan tutumunun yanı sıra şimdi kredi alacaklarını yapılandırma ve milli şuurla hareket etme söylemine yönelmesi uzun süredir üstü örtülmeye çalışılan batık kredi krizinin yaklaştığının işaretleridir” yorumu yaptı. Toprak, bu sürecin ekonominin kilitlenmesine, banka sisteminin sıkıntılı bir duruma sürüklenmesine ve banka krizinin patlak vermesine doğru zemin hazırladığı uyarısında bulundu. Türkiye’de faaliyet gösteren 48 bankanın 25’inin yabancı sermayeli, üç kamu bankası ve iki özel banka dışındaki diğer özel sermayeli bankaların tamamında da yabancı ortak, sermayedar ya da hissedar olduğunu söyleyen Toprak, “milli şuur ile hareket etme” çağrılarını “anlamsız” olarak nitelendirdi.

Anka / Şeyma Paşayiğit

Son Güncelleme: 29.06.2020 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15