Deva Partili Dereli: "Öğretmen Açığı Büyürken, Yarım Milyon Öğretmen Atama Bekliyor"

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zehra Zeynep Dereli, öğretmenlerin diğer meslek mensubu devlet memurlarına göre en düşük ücreti alan kamu görevlileri olduğunu belirterek, "Ülkemizde öğretmen açığı her geçen gün büyürken yarım milyon öğretmenimiz ise öğrencilerine, sınıflarına, okullarına kavuşabilmek için atama bekliyorlar" dedi.

24 Kasım 2020 Salı 15:14
Deva Partili Dereli: "Öğretmen Açığı Büyürken, Yarım Milyon Öğretmen Atama Bekliyor"

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zehra Zeynep Dereli, öğretmenlerin diğer meslek mensubu devlet memurlarına göre en düşük ücreti alan kamu görevlileri olduğunu belirterek, "Ülkemizde öğretmen açığı her geçen gün büyürken yarım milyon öğretmenimiz ise öğrencilerine, sınıflarına, okullarına kavuşabilmek için atama bekliyorlar" dedi.

Dereli, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Öğretmen açığı bulunmasına rağmen ataması yapılmayan yarım milyon öğretmen olduğunu anımsatan Dereli, "Uygulamada norma aykırı atamalar nedeniyle birçok kurumda öğretmen fazlalığı, buna karşın birçok kurumda da öğretmen açığı bulunmakta ve atamalarda liyakat esas alınmamaktadır. Bunları sadece biz değil Sayıştay Raporları da söylüyor" dedi.

Dereli'nin açıklaması şöyle:

"ÖĞRETMEN AÇIĞI BÜYÜRKEN YARIM MİLYON ÖĞRETMEN ATAMA BEKLİYOR"

"Bugün 24 Kasım Dünya Öğretmenler Günü. Ülkemizde öğretmenlerimizin durumu bu güzel günü buruk kutlamamıza neden oluyor. Öğretmenlerimiz bugün ne yazık ki farklı statülerde görev yapmalarının yanı sıra diğer meslek mensubu devlet memurlarına kıyasen en düşük ücreti alan kamu görevlileri konumundalar. Ülkemizde öğretmen açığı her geçen gün büyürken yarım milyon öğretmenimiz ise öğrencilerine, sınıflarına, okullarına kavuşabilmek için atama bekliyorlar."

"ATAMALARDA LİYAKAT YOK"

"Mevcut öğretmen kadrolarının dağılımında ülke geneli ve iller açısından dengesizlik mevcuttur ve planlamadaki zafiyetler nedeniyle öğretmen açığı sorunu çözüme kavuşturulamamıştır. Kısıtlı olan mevcut yetişmiş insan kaynağı ve buna bağlı olarak mali kaynaklar verimli kullanılmamaktadır. Uygulamada norma aykırı atamalar nedeniyle birçok kurumda öğretmen fazlalığı, buna karşın birçok kurumda da öğretmen açığı bulunmakta ve atamalarda liyakat esas alınmamaktadır. Bunları sadece biz değil Sayıştay Raporları da söylüyor."

"ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YASALAŞMALIDIR"

Dereli, sorunların çözümü için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"- Öğretmenlik mesleğinin statüsü ve sosyal gereksinimleri, yükümlülükleri, sorumlulukları ve hakları için katılımcı bir anlayışla ve toplumsal mutabakatla hazırlanacak Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaşmalıdır.

- Öğretmenlerin çalışma koşulları iyileştirilmelidir.

- Meslekte kariyer basamakları ve uzmanlık uygulamalarının adaletli bir biçimde yürütülmesine dayanak oluşturulmalıdır.

- Tüm öğretmenlerin eşit statüye sahip olduğu ve öğretmen yeterliliklerine sahip olmayan kimsenin öğretmen olarak görev yapmadığı bir düzenleme gereklidir.

- Hiçbir sınıfın öğretmensiz kalmamasını güvence altında tutmak önemlidir.

- Atamalarda liyakat esas alınmalı sözlü mülakat kaldırılmalıdır."

Son Güncelleme: 24.11.2020 15:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15