HDP'li Buldan: Nadira'nın Sorulmamış Hesabı, Bir Utanç Vesilesi Olarak Bu Ülkenin Boynunadır

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, pandemi nedeniyle kadına yönelik şiddettin arttığına dikkat çekerek iktidara İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması çağrısında bulundu. Buldan, AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ın evinde ölü bulunan Nadira Kadirova'ya ilişkin ise "Nadira’nın sorulmamış hesabı bir utanç vesikası olarak bu ülkenin boynundadır" dedi.

20 Ekim 2020 Salı 16:28
HDP'li Buldan: Nadira'nın Sorulmamış Hesabı, Bir Utanç Vesilesi Olarak Bu Ülkenin Boynunadır

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, pandemi nedeniyle kadına yönelik şiddettin arttığına dikkat çekerek iktidara İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması çağrısında bulundu. 

OYP grup toplantısında konuşan Buldan, Türkiye'de yargının adalet değil şiddet ürettiğini belirterek "Kadın katiline sırf kadın direndiği için ceza indirimi uygulayan yargı kadını koruyamaz" dedi. Buldan, AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ın evinde ölü bulunan Nadira Kadirova'ya ilişkin ise "Nadira’nın sorulmamış hesabı bir utanç vesikası olarak bu ülkenin boynundadır" dedi.

Buldan, şunları söyledi:

ERKEK YARGINIZ KADINLARI KORUMUYOR: "Bir kez daha uyarıyoruz: Kadın düşmanı erkeklik sözleşmesini değil, İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın! Bu çağrımız sıradan bir talep değil, felaketi önleme amacıyla yaptığımız acil eylem çağrısıdır! Buradan, İstanbul Sözleşmesi'nin etkin uygulanması için siyasi partilerin kadın yapılarına ortak çalışma çağrısında bulunuyorum. Eğer biz ortak zeminde çalışma imkânı oluşturursak o zaman iktidar İstanbul Sözleşmesi yerine getirmekte tek bir adım dahi geri atamaz. Şu unutulmamalıdır ki kadınların evi; altında yaşadıkları çatıdan ibaret değildir. Kadınların evi ülkeleridir. Bu ülkede kadına yönelik tehditlerle etkin mücadeleyi düzenleyen İstanbul Sözleşmesi ve ilgili yasalar uygulanmalıdır ki kadınlar güven içerisinde yaşayabilsinler. Çünkü bizler çok iyi biliyoruz hiçbir politikanız ve de erkek yargınız kadınları korumuyor, korumak istemiyor.

SAHİBİNİN SESİ MAHKEMELER: Adalet değil şiddet üreten bir yargı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Hep söyledik yine söylüyoruz; kadın katiline sırf kadın direndiği için ceza indirimi uygulayan yargı kadını koruyamaz. Öldürülmüş kadının hakkını değil de öldüren erkeğin hakkını gözeten yargı kadını koruyamaz. AKP milletvekili ve üyelerinin isminin karıştığı kadın cinayetlerini soruşturamayan yargı kadınları koruyamaz, göçmen kadınları yollarda olanları, ülkesinden kaçanları korumaz, koruyamaz. Nadira’nın sorulmamış hesabı bir utanç vesikası olarak bu ülkenin boynundadır. Bölge’de kolluk güçleri tarafından neredeyse sistematik bir suç olarak gerçekleştirilen kadına ve çocuklara yönelik suçlarda ceza vermeyen yargı kadını koruyamaz. Gülistan Doku’nun kaybedilmesinde etkin soruşturma yollarını açmayan, Dersim Pertek’te çocuk istismarlarına gizlilik kararı koyan, Siirt’te İpek Er’e tecavüz ederek genç yaşında ölümüne sebep olan Musa Orhan’ı tutuksuz bırakan yargı kadınları koruyamaz, bir devlet politikası olarak koruyamaz. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını takmayan Saray’a bağlı yerel mahkemeler kurdular. Sahibinin sesi olan bu mahkemelerin toplumu, hukuku, adaleti, kadını ve çocuğu koruyamayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz."

Son Güncelleme: 20.10.2020 17:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15