Niğde’de su sorununa çözüm önerisi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde, Çamardı, Merkez, Aksaray ve Nevşehir illerinin de talip olduğu Aladağların eteğindeki su kaynağında incelemelerde bulundu. Gürer, Akdeniz’e akan suyla ilgili en akılcı çözümün  Niğde’nin son köyü olan Yelatan köyüne baraj yapılması ve buradan ova köylerine su taşınması olacağını söyledi. 

17 Mart 2019 Pazar 10:05
Niğde’de su sorununa çözüm önerisi

GÜRER SU KAYNAĞINDA İNCELEMELERDE BULUNDU 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerel seçim çalışmaları kapsamında Çamardı ilçe merkezi ile Bademdere köylerini ziyaret etti. Çamardı’da esnaf ve çiftçilerin sorun ve taleplerini dinleyen Gürer, Aladağların eteklerinden çıkan ve Akdeniz’e boş yere akıp giden su kaynağında da incelemelerde bulundu. 

YELATAN KÖYÜNE BARAJ ÖNERİSİ 

Gürer, burada yaptığı açıklamada, su kaynağının bölgeye can verdiğini belirterek, “Tarım alanları bu sularla kullanılıyor. İçme suları olarak da bu sulardan faydalanılıyor. Bu bölgenin sularını farklı bölgelere taşıma istediği var. Burada yaşayan köylüler bu suların buradan gitmesi durumunda tarlalarının, bağlarının, bahçelerinin kuruyacağını ve mağdur olacaklarını belirtiyorlar. Sorun su kullanımındaki plansızlık. Gerek Ecemiş suyu gerekse Totari’den aşan su kaynakları Niğde’yi aştıktan sonra sulama amaçlı kullanımının ötesinde Akdeniz’e doğru akıyor. Tarım ve su ihtiyacının karşılanması anlamında büyük önem taşıyan bölgenin planlı şekilde değerlendirip insanların hizmetine kazandırılması gerekiyor” dedi. 

YETKİLİLERE UYARI 

Yetkilileri uyaran Gürer, Niğde sınırları içindeyken Ecemiş suyunun kaynağından alınması girişiminin yanlışlığına da dikkat çekerek, “Bunun yerine Niğde’yi terk edip Akdenize doğru akan Niğde’nin son noktası olan Yelatan köyüne bir baraj yapılsın, orada biriken sudan ovalarda içme suyu olarak da yararlanılsın. Bu su kaynağı da kurutulursa buradaki yaşam yok olur. Köylüler mağdur olur, sorun doğar. Kaynakta su varsa önce birinci derecede burada yaşayanların bundan yararlanması gerekiyor. Kaynaklar kurutulmasın, onun yerine Akdeniz’e boşa akan sudan yararlanılsın” diye konuştu. 

KÖYLÜLER KARARLI: “BU SUYU BAŞKA İLLERE VERMEYİZ”

Su kaynağının bulunduğu bölgede CHP Niğde Milletvekili Gürer’e dert yanan çevre sakinleri ise kaynağı bu bölgede olan suyun başka  yerlere taşınmasına müsaade etmeyeceklerini belirtiler. Köylüler, “Niğde hududu ile Adana hududu arasında bir mesafe vardır oraya bir baraj yapılsın. Oradan da istedikleri yere götürebilirler.. Buralar tarıma elverişle yerdir. Suyumuzun  kaynağından kesinlikle başka yerlere gönderilmesine müsaade etmiyoruz” dediler. 

ECEMİŞ SUYU, ÇAMARDI İLÇESİ İLE BİRLİKTE 6 KÖYÜ BESLİYOR

Osman Okçu ise Pınarbaşı ve Demirkazık köylerinin buradan tazyikle su aldığına dikkat çekerek, “Allah aşkına bu suyun neyini alacaklar? Buradan taa kamışlıya kadar herkes tarlasını suluyor. Bizler 50-60 günde bahçe suluyoruz. Bahçelerimizde meyvelerimiz ufacık kalıyor. Bu suyu  kaynağından neden bu kadar almaya gayret ediyorlar anlayamıyoruz. Çamardı yöresinin tarımsal varlığı bu suyun kullanımına bağlı. Çamardı merkez, Çukurbağ, Demirkazık, Pınarbaşı, Kamışlı. Kışlakçı köyleri bu sudan faydalanıyor” ifadelerini kullandı. 

Video için link: https://we.tl/t-sDFPvXNtzC

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15