Ev bilgisayarlarının mucidi Clive Sinclair yaşamını yitirdi

Cep tipi hesap makinelerinden, cep televizyonlarına, ilk ev bilgisayarından elektrikli ulaşım araçlarına kadar birçok icadı dolaşıma sokan Sir Clive Sinclair hayatını kaybetti.

17 Eylül 2021 Cuma 10:17
Ev bilgisayarlarının mucidi Clive Sinclair yaşamını yitirdi

Aralarında ZX Spectrum gibi ilk ev bilgisiyarı da olan birçok icatta imzası olan ünlü mucit Sir Clive Sinclair 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Uzun bir hastalık sürecinin ardından Londra'daki evinde hayata gözlerini yuman Sinclair adını ilk cep hesap makinesini icat ederek duyurmuştu. Bununla da kalmadı kurduğu şirketle birçok icada imza attı.

ZX Spectrum'un mucidi

Makul bir fiyatla bilgisayarları eve taşımayı başararak ZX ile ilk ev bilgisayarını üretti. ZX Spectrum 48K ile Commodore 64'le rekabete girerek oyuncu neslinin karşısına çıktı.

Elon Musk'tan Sir Sinclair paylaşımı

Sinclair'in ölümünün ardından Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk bir tweet atarak "Huzur içinde uyu, Sir Sinclair, o bilgisayarı çok sevdim" yazdı.

Kızı Belinda, Guardian'a yaptığı açıklamada "O çok şaşırtıcı bir insandı. Çok zekiydi ve her şeyle ilgiliydi. Kızım ve kızımın kocasıyla mühendislik sohbetleri yapmayı severdi." dedi.

Sir Clive Sinclair kimdir?

17 yaşında okulu bırakan ve Sinclair Radioncs'i kurmak için para kazanmak amacıyla teknik gazetecilik yapan ünlü mucit, 4 yıl bu işi yaptı.

1970'lerin başında mevcut modellerin mağaza boyutunda olduğu hesap makinelerini cebe sığdırmayı başardı.

Adını çıktığı 1980 yılından alan ZX80 ile ilk ev bilgisayarını üretti ve piyasada devrim yaptı.

Son Güncelleme: 17.09.2021 10:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15