İstanbul’da da ekmek fiyatı 5 liraya çıkıyor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’den sonra İstanbul’da da ekmek fiyatları 5 liraya çıkıyor. Resmi tarife olmaksızın 4,5 liraya kadar çıkan ekmek fiyatlarına bir gayriresmi zammın da yarın gelmesi ve İstanbul’un bazı ilçelerinde 240 gram ekmeğin 5 liraya çıkması bekleniyor.

20 Haziran 2022 Pazartesi 15:41
İstanbul’da da ekmek fiyatı 5 liraya çıkıyor

Sozcu.com.tr’ye konuşan İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir“Bugün itibarıyla henüz uygulamaya alan yok ama yarından itibaren Kadıköy, Üsküdar ve Ataşehir’deki fırıncılar ekmeği 5 liradan satacak” dedi.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ise sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Resmi tarifenin üzerinde satış yapmak tabii ki doğru değil ama mevcut satış fiyatlarıyla ekmek üretilemiyor. Zarar eden esnaf üretime devam edebilmek için bizi de pek dinlemiyor” diye konuştu.

Resmi tarife temmuz ayında gelecek

İstanbul’da 210 gram ekmeğin 4 liradan satılması bile daha resmi onay almadı. Temmuz ayında resmi tarifenin çıkması beklenirken, bu olmadan ekmek yeni bir gayriresmi zamla 5 liraya çıkmış olacak. Fırıncılar ise bu zamları 14 bin TL’lik cezai yaptırımı göze alarak yaptığını söylüyor. Şu anki resmi tarifeye göre ekmeğin kilosu 14,3 TL iken, yarın yapılması planlanan gayriresmi zamla birlikte ekmeğin kilogramı 20 lirayı aşacak ve ekmeğe son bir yılda yüzde 150 zam gelmiş olacak.

"Geçen sene 130 liraya aldığımız unun bu yıl 550 liraya çıkacağını söyleseler inanmazdım"

Erdoğan Çetin, “210 gram ekmeğin 4 liraya çıkmasını onaylayan resmi tarife temmuzda çıkınca, 250 gram ekmeğin 5 TL’den satılması resmi olarak da mümkün olacak” dedi. “Fırıncı ekmeğe zam talep ediyor ama bu talep onaylanana kadar maliyetler yine artıyor ve bizim talep ettiğimiz fiyat düşük kalıyor” diyen Çetin, “Geçen sene 130 liraya aldığımız unun bu yıl 550 liraya çıkacağını söyleseler ya da akaryakıtın 30 liraya çıkacağını söyleseler, inanmazdım” diye konuştu.

Mevcut maaşlarla çalıştıracak personel de bulamadıklarını da anlatan Çetin, personel bulmadığı, maliyetlerin geldiği seviyeden dolayı un alamadığı ve kazanç sağlayamadığı için fırınların birer birer kapandığını dile getirdi.

Fırıncılar bir gayriresmi zamla daha ekmeği 5 liraya çıkarmış olacak

Öte yandan, geçen sene mayıs ayında 1.75 TL’den 2 TL’ye çıkan ekmek fiyatlarının, 2021’in yaz ayları sonunda 2.5 TL’ye çıkması gündemde idi. 11 Kasım 2021’de İTO’dan gelen onayla resmi olarak zamlanan ve 2 liradan 2,5 liraya çıkan ekmek fiyatları, ilerleyen aylarda bazı ilçelerde önce 3, sonra 3,5 liraya kadar çıkmıştı. Resmi tarifenin geç onaylanmasından dert yanan ve un ile enerji maliyetlerindeki artışı gerekçe gösteren fırıncılar, geçen ay da resmi tarifeyi beklemeden bazı ilçelerde ekmeği 4-4,5 TL arasında satmaya başladı. Ekmeğin 4 TL olarak belirlendiği resmi tarifenin temmuz ayında gelmesi beklenirken fırıncılar bir gayriresmi zamla daha ekmeği 5 liraya çıkarmış olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de de 14,28 TL’den satılan ekmeğin kilo fiyatı bugünden itibaren 20 TL'ye yükseltilmişti. Rize merkez ile batı ilçelerinde 200 gram ekmeğin 4 TL’den, Çayeli'nden itibaren doğu ilçelerinde ise 250 gram ekmeğin 5 TL’den satılacağı belirtildi.

Son Güncelleme: 22.06.2022 09:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15